COAJA PORTOCALELOR poate provoca tulburări hormonale
Specialiştii trag un nou semnal de alarmă. Coaja citricelor este deseori unsă cu anumite substanţe care ajută fructele să se păstreze mai mult timp.
Specialiştii trag un nou semnal de alarmă. Coaja citricelor este deseori unsă cu anumite substanţe care ajută fructele să se păstreze mai mult timp. Aceste substanţe, însă, se pot răspândi foarte uşor în pulpa citricelor, fiind extrem de periculoase pentru sănătate.
Printre E-urile periculoase pentru sănătate se numără şi familia lui E 220 (sulfiţi), respectiv E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228, potrivit taifasuri.ro. E 230 este o substanţă periculoasă care este folosită în coaja citricelor, astfel încât fructele să se păstreze mai mult timp. Cu toate acestea, substanţa periculoasă poate intra şi în pulpa fructelor.
Deşi e dată iniţial doar pe coajă, s-a descoperit că substanţa periculoasă, care e solubilă în uleiurile esenţiale din coajă şi nu se poate îndepărta nici prin spălarea fructelor, se răspândeşte rapid şi în interiorul pulpei în momentul în care fructul este desfăcut. Problema este că în afara UE nu s-a interzis utilizarea lui E 230, iar pentru că nimeni nu face proba fructelor la intrarea în ţară, asta înseamnă că marfa adusă din afara UE poate ajunge lejer pe rafturi cu tot cu E 230. Problema este că acest E poate produce tulburări ale echilibrului hormonal, duce la apariţia obezităţii chiar şi fără să se consume alimente, iar obezitatea e considerată ca fiind cea mai răspândită boală cronică de nutriţie, care generează la rândul ei altele, de exemplu diabet de tip II, tensiune artrială etc.