Cel mai bun tratament pentru ficat gras

Distribuie

30 la sută dintre persoane suferă din cauza ficatului gras, adică a acumulării unei cantități mari de grăsime în ficat. Medicii pun acest diagnostic la persoanele la care grăsimea în exces de la nivelul ficatului se situează între 5 și la 10 la sută din volumul ficatului.

Factorii de risc ai ficatului gras sunt greutatea în exces, dislipidemiile, diabetul, excesul de grăsime abdominală și nivelul crescut al trigliceridelor. În multe cazuri, excesul de grăsime din ficat nu dă simptome, dar există și pacieni care se confruntă cu o senzație acută de oboseală și o vitalitate scăzută.

În timp, pacienții cu ficat gras pot dezvolta un proces inflamator la nivelul ficatului și ciroză. Însă consecințele pot fi dintre cele mai grave, mortalitatea fiind crescută în rândul pacienților care fac diabet și boli cardiovasculare, asociate ficatului gras. Terapii medicamentoase nu prea există pentru această problemă, de aceea schimbările în stilul de viață rămân singur soluție pentru ameliorarea bolii.

Pentru că ficatul gras reprezintă o problemă de sănătate atât de frecventă, specialiștii de la Centrul Medical din Tel Aviv i-au studiat mecanismul și au ajuns la concluzia că exercițiile fizice moderate, făcute la aparatele de la sala de fitness, pot duce la scăderea cantității de grăsimi periculoase din ficat. Și antrenamentele aerobice au același rezultat, însă de cele mai multe ori acestea sunt greu de efectuat de persoanele cu probleme de sănătate.

Pentru a analiza impactul sportului asupra ficatului gras, un grup de cercetători israelieni a analizat starea de sănătate a 82 de persoane cu vârstele cuprinse între 20 și 65 de ani, diagnosticate cu ficat gras. O parte dintre pacienți au respectat un program de antrenament de 3 sesiuni săptămânale a 40 de minute. Iar celălalt grup nu a făcut schimbări majore în stilul de viață, ci doar a continuat să respecte medicația și recomandările medicului.

La finalul unui program de trei luni, medicii au constatat prin ecografii că persoanele care făcuseră sport aveau un nivel de grăsime mai scăzut în ficat. În plus, antrenamentul fizic de la sala de fitness a dus la îmbunătățiri considerabile ale nivelului de colesterol, prin scăderea producției acestuia la nivelul ficatului.

Concluzia cercetării este că pacienții cu ficat gras ar trebui să facă mișcare, să respecte un regim de viață sănătos și să evite excesul ponderal pentru a scădea riscul de inflamație hepatică și ciroză.

oanacuzino.ro


Distribuie
..