Ceaiul de SOC, în loc de ASPIRINĂ

Distribuie

Dr. farmacist Ovidiu Bojor observă că ”florile de soc conțin vitamina C și vitamine din complexul B. Preparatele din flori de soc au acțiune sudorifică, antitusivă, emolientă și imunostimulantă”.

În loc de aspirină

Socul este excelent în stări febrile și poate înlocui cu succes aspirina sau paracetamolul. Îl poți folosi și alături de medicația obișnuită în viroze respiratorii, stări gripale sau bronșite. Au și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (cum ar fi rujeola, scarlatina etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă. Sunt recomandate și în combaterea obezităţii și a hemoroizilor. Farmacistul recomandă o infuzie din flori de soc dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, seara înainte de culcare. Din fructele bine coapte (o lingură la o cană cu apă) se prepară un decoct. Se beau două-trei căni pe zi. Trebuie să fii atentă pentru că cele verzi sunt toxice.Extern, infuzia concentrată din 40 de g de flori la un litru de apă poate fi folosită pentru cataplasme aplicate în degerături și contuzii.

Socată răcoritoare și sănătoasă

Socata are și ea efectele bune ale florilor de soc. Notează o rețetă pe care să o prepari când vor apărea florile de soc. Ar fi bine să alegi să o prepari cu miere și să culegi socul din zone nepoluate. Pentru preparare ai nevoie de 6-8 inflorescențe mari, trei litri de apă plată, 250 g miere și două lămâi de mărime medie. Spală bine florile cu apă rece și lasă-le un sfert de oră în apă pentru a scăpa de orice impuritate. Separat, amesteci apa cu mierea și o pui la foc mic pentru a se omogeniza. Este important să nu fiarbă. Se adaugă siropul cald peste florile de soc, coaja rasă de la cele două lămâi și sucul de lămâie. Se lasă totul într-un borcan mare de sticlă. Acoperi cu tifon și lași timp de două zile într-un loc ferit de lumină și căldură. După două zile se strecoară, se pune în sticle și se păstrează la frigider.

libertateapentrufemei.ro.


Distribuie
..