Ce spun unghiile copilului despre SĂNĂTATEA lui

Distribuie

Știai că unghiile bebelușului îți pot da informații despre starea lui de sănătate? Ele prezintă anumite caracteristici specifice, în anumite cazuri, diferite de cele ale adulților.

Unghiile copiilor sunt mult mai subţiri şi mai fragile şi mult mai expuse la microtraume cauzate de neatenţia copilului.

Iată câteva semnale (nu neapărat de alarmă) pe care le poţi observa pe unghia micuţului tău:

unghia „linguriţă” – deşi mică, e normal ca unghiuţa copilului (în special cea de la picior) să prezinte o formă uşor concavp. Nu trebuie să fie exagerat de curbate, dar nici cu aspect opus, cu suprafaţa adâncită, forma convexă. Fiind subţiri, este normal să fie uşor flexate, însă acest aspect nu trebuie să te îngrijoreze, notează baby.unica.ro.

cu pete albe pe suprafaţă – se întâmplă să poţi observa la unghiile mâinilor mici pete albe, ca nişte norişori, dar nu trebuie să îţi faci griji. Petele albe indică o uşoară alterare în procesul de keratinizare (întărire) a unghiei, cauzată probabil de o microtraumă, adică un pic de aer care s-a infiltrat între straturi. Acestea vor dispărea odată cu tăierea periodică a unghiuţelor.

cu aspect de „degetar“ – în cazul în care suprafaţa unghiei prezintă un aspect cu mici găurele, ca cele de pe suprafaţa unui degetar, acestea pot fi un mic semnal de alarmă că ceva nu este în regulă. E vorba de o schimbare care nu se referă la o anumită boală, dar poate fi asociată cu diverse afecţiuni. De exemplu, cu alopecia areată, în cazul în care copilul îşi pierde părul în smocuri, sau cu vitiligo ori psoriazis. Ţi se poate confirma doar printr-o consultaţie de specialitate, prin investigaţie aprofundată.

unghie îngroşată – dacă este ridicată în partea distală (adică terminal, unde se taie de obicei unghia), poate fi un simptom al unei boli fungice, cauzate de o ciupercă. Este un fenomen destul de rar în rândul copiilor, apărând la mai puţin de 1% din totalul copiilor de diferite vârste. Atunci când se produce, sunt afectate în special unghiile de la picioare, deoarece acestea cresc mai încet, favorizând dezvoltarea micozei.

cu striaţii orizontale – sunt vizibile sub forma unor şanţuri orizontale (transverse) pe suprafaţa unghiei, cunocute şi sub numele de „linii Beau”, şi pot fi un semn de boală „mână-picior-gură“ (numită astfel întrucât e asociată cu mici leziuni în aceste părţi ale corpului). Pe măsură ce unghia creşte, e posibil ca aceste linii să dispară, în caz contrar ar fi indicat să apelezi la ajutor de specialitate care să valideze diagnosticul, urmărindu-se probabil evoluţia pe o perioadă de câteva luni.

 

 


Distribuie