Ce se întâmplă în organismul tău dacă dormi mai mult de o oră la prânz

Distribuie

Un pui de somn după-amiaza pare o idee bună, mai ales atunci când te simți obosit. Dar este cu adevărat somnul la prânz benefic pentru tine? Experții ne informează că există efecte negative și efecte pozitive ale dormitului pe durata zilei.

Citește și – De ce ai senzația că pici în gol atunci când adormi

Cercetătorii din Tokyo au descoperit faptul că oamenii care dorm mai mult de trei ore la prânz, deși dorm cele opt ore pe noapte, pot suferi de diabet. Somnolența, oboseala și tedința de a dormi excesiv la prânz sunt semne ale instalării diabetului.

O altă cauză a somnolenței din timpul zilei poate fi apneea de somn, care este o afecțiune ce se manifestă prin oprirea temporară a respirației în timpul somnului. Din cauza aceasta, pacientul nu se poate odihni bine pe timpul nopții și adoarme câteva ore bune pe timpul zilei. Dacă observi unul dintre aceste simptome, cel mai bine ar fi să consulți un specialist.

Cu toate acestea, atâta timp cât nu se depășește o oră în cazul somnului de prânz, oamenii nu prezintă niciun risc. Somnului de după-amiază i se mai spune și somn de frumusețe. Caracterizându-l însă după beneficii, ar trebui să fie numit, mai degrabă somn de sănătate sau somn pentru performanță.

45 – 60 de minute de somn în timpul zilei relaxează organismul, elimină stresul acumulat în primele ore ale dimineții, încarcă organismul cu energie pozitivă și crește capacitatea creierului de a acumula noi informații.

Oamenii de știință din Tokyo au descoperit și orele la care este cel mai bine să ne odihnim, astfel că cel mai bun somn din timpul zilei este cel cuprins între orele 13.00 și 16.00. În acest caz este indicat să îți setezi o alarmă, care să te trezească după cel mult o oră. După un somn mai lung de o oră, există riscul ca persoana să se trezească buimacă și să aibă nevoie de minute bune să se dezmeticească ca să își intre în ritmul normal de lucru.

unica.ro.


Distribuie
..