Ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când dormim
Probabil v-ați întrebat de multe ori ce se întâmplă, de fapt, cu corpul nostru atunci când dormim. Dacă și de ce visăm, de ce ne trezim obosiți, de ce ne influențează spațiul în care dormim sau dieta calitatea somnului.
Cele cinci etape prin care trecem în timpul somnului sunt împărțite în două secțiuni: prima include patru faze de tranziție și etapa viselor, sau REM.
- În prima etapă, corpul nostru trece de la starea de veghe la somn, momentele când ne este greu să rămânem treji.
- În a doua etapă, intrăm în somnul adânc, mușchii nostri se relaxează și ritmul inimii începe să scadă.
- Abia în cea de-a treia etapa, toate funcțiile corpului nostru încetinesc. Cu toate astea, putem fi treziți cu ușurință de zgomote.
- A patra etapă, ultima înainte de somnul cu vise, este cea în care corpul nostru este atât de adânc adormit, încât dacă suntem treziți brusc, vom fi dezorientați și irascibili.
- Ultima etapă a somnului, cunoscută și sub termenul REM, este cea a viselor. Creierul nostru îmbină elemente din memorie și imaginație, iar dacă suntem treziți brusc în această etapă, putem povesti în detaliu ce am visat.
Pe scurt, dacă vă treziți dezorientați, obosiți sau în mijlocul unui vis înseamnă că nu ați completat cele cinci etape ale somnului. Pe de altă parte, dacă vă amintiți rar ce visați sau aveți uneori impresia că nu visați, se întâmplă datorită faptului că ați încheiat toate cele cinci etape.
Dacă totuși vă treziți obosiți, ar fi bine să țineți cont și de:
– importanța unui somn regulat, de minim 6-7 ore pe noapte
– mediul în care dormiți trebuie să fie destinat doar acestui lucru; dacă lucrați sau mâncați în pat, creierul va asocia în timp patul cu activități din timpul zilei și vă va fi greu să adormiți
– păstrați camera și așternuturile aerisite și curate și schimbați pernele cel puțin o dată la doi ani
– dacă vă ajută, folosiți draperii, o mască specială -entru somn sau dopuri pentru urechi; un mediu întunecos și liniștit vă ajută să adormiți mai repede