Ce este HERPESUL şi ce regim alimentar trebuie să ai pentru a scăpa rapid de infecţie

Distribuie

Departe de a fi o problemă neglijabilă, herpesul este foarte răspândit şi se vindecă destul de greu. Este bine de ştiut, aşadar, cum se manifestă această boală şi cum poate fi combătută eficient. Herpesul se localizează cu predilecţie la buze şi la nări, după urechi, vaginal, având cauze variabile şi numeroase: infecţii microbiene, extracţii dentare, traume, boli febrile sau indigestii etc.

Se manifestă printr-o stare de usturime şi prurit (mâncărime) date de micile băşicuţe pline cu lichid clar, ce se rup lăsând eroziuni greu vindecabile. Aceste pustule au tendinţa să se extindă şi pot declanşa erupţii în serie.

Regimul alimentar este important

Este bine ca în timpul erupţiei herpetice să ajutam organismul în lupta sa cu acest duşman redutabil, adoptând un regim alimentar uşor, de cruţare, format din lactate, cartofi, mere, verdeţuri, salate cu ulei de măsline, drojdie de bere, mult ficat, peşte. Nu consumaţi mazăre, nuci, bere, ciocolată, dulciuri pe bază de gelatina, floricele de porumb, stafide, fulgi de ovăz şi în general alimente bogate în proteine, scrie medicinasanatate.ro.

Cum scăpăm totuşi de herpes

În formele cronice, boala herpetică se tratează prin cură balneară, acupunctura, homeopatie, dar în timpul erupţiilor, fitoterapia este cea care permite multiple modalităţi de intervenţie.

Tratamentul intern se face cu:

Ceai de patlagină – infuzie 10 minute, dintr-o linguriţă de frunze opărite cu 250 ml apă fiartă, două ceaiuri pe zi.

Decoct din coajă de măr – trei linguri de coji tocate, fierte 5 minute cu 300 ml apă.

 Pentru tratamente externe locale se folosesc:

Brusture/lipan – decoct din patru linguri de rădăcini mărunţite, fierte 15 minute în 300 ml apă. Comprese sau tamponări frecvente.

Nuc – decoct din 10-15 linguri frunze tocate, fierte 15-20 de minute într-un litru de apă şi apoi lăsate alte 15-20 minute înainte de a se strecura ceaiul şi a se folosi pentru spălături locale.

Tamponările frecvente pe zona eruptivă cu tinctura de propolis 2%, care are rolul de a usca şi dezinfecta. Apoi cât herpesul este activ, alifie de propolis, care izolează zona infecţiei, nepermitând extinderea. Când jena locală s-a redus aproape complet, este eficient unguentul de galbenele, care va ajuta la refacerea ţesutului.

 


Distribuie