Ce este GUTA şi cum TREBUIE să te alimentezi pentru a evita apariţia ei

Distribuie

Foarte puține persoane știu că nivelul foarte mare de acid uric în organism nu poate fi metabolizat, rezultatul fiind depunerea în articulații a microcristalelor de acid uric. Această afecțiune este numită gută, o formă dureroasă de artrită. Vezi mai jos ce trebuie să mănânci pentru ca să eviţi apariţia acesteia.

Guta se dezvoltă în 4 etape:

Guta asimptomatică – nu este nevoie de tratament, deoarece nivelul de acid uric are o creștere destul de mică, iar semnele sunt foarte puțin vizibile, scrie fitness-nutritie.ro

Artrita gutoasă acută – denumită și hiperuricemie – în această etapă se formează cristale în articulații iar simptomele sunt: dureri, inflamații; nu este nevoie de tratament, deoarece simptomele se reduc în 3-10 zile;

Guta cu intervale – în această etapă nu se simt dureri articulare;

Guta cronică tofacee – are loc după câțiva ani de la apariția etapei 1 și este cea mai critică etapă; simptomele sunt: dureri permanente la nivelul articulațiilor, posibilitatea de deteriorare a rinichilor.

Unele dintre cele mai întâlnite simptome care ajută la identificarea gutei sunt: roșeața, durerea și umflarea articulațiilor, de obicei la nivelul degetului mare de la picior.

Pentru a te proteja de această afecțiune, dieta ta trebuie să fie echilibrată, asigurându-te, astfel, că nivelul de acid uric din organism nu crește peste limitele normale.

Asociația Medicală Americană sugerează bolnavilor de gută consumul următoarelor alimente:

glucide complexe, bogate în fibre alimentare (cereale integrale, fructe și legume proaspete);

carne slabă de pasăre;

procentul de grăsimi consumate zilnic trebuie să fie de 30% din totalul alimentelor, iar 10% trebuie să fie de origine animală.

Cele mai bune alimente care ajută la prevenirea gutei:

Ghimbir – reduce inflamațiile provocate de acidul uric;

Curcumă – are proprietăți puternic antiinflamatorii; se recomandă consumul zilnic;

Ananas – bromelaina conținută are proprietăți antiinflamatorii;

Banana – alcalinitatea acesteia și nivelul ridicat de potasiu ajută la eliminarea acidului uric din organism;

Năsturel – conține cantități mari de vitamine și minerale care ajută rinichii să elimine excesul de acid uric din organism; reduce inflamația și rigiditatea;

Produse lactate scăzute în grăsimi – consumul regulat reduce cu 50% riscul de apariție a gutei la bărbați.

De asemenea, pentru a preveni guta este recomandată hidratarea corectă (40 ml apă/kc/zi), evitarea consumului de alcool și menținerea greutății corporale la nivelul optim.


Distribuie