Ce este CANDIDOZA vaginală? Cauze, simptome şi cum prevenim apariţia acestei infecţii

Distribuie

Candidoza vaginală este rezultatul unui dezechilibru bacterian la nivelul vaginului. Candida este o ciupercă ce „locuieşte” în vaginul sănătos, fiind ţinută sub control de bacteriile care produc acid. Tot mai multe femei se confruntă cu această infecţie, iar din acest articol vei afla cum să previi apariţia ei.

Candidoza vaginală este cauzată de o ciupercă numită candida. La persoanele sănătoase, bacteriile prietenoase şi sistemul imunitar previn formarea infecţiilor, scrie sfatulmedicului.ro.  Totuşi, dacă aveţi un sistem imunitar slăbit sau deteriorat, este mai simplu pentru candidoză să se multiplice, cauzând astfel boala.

Anumite medicamente pot modifica organismele naturale din vagin, fiind apoi încurajată creşterea candidozei. Printre acestea se numără antibioticele, steroizii şi contraceptivele orale cu un conţinut ridicat de estrogen. Alţi factori care determină candidoza sunt: diabetul zaharat, sarcina, folosirea de antihistaminice, deficitul de fier, acid folic, vitamina B12 sau zinc.

Printre factorii care slăbesc sistemul imunitar se numără: chimioterapia împotriva cancerului, stresul, depresia, putându-se astfel declanşa candidoza. Purtarea pantalonilor strâmţi şi utilizarea anumitor săpunuri pot duce la candidoză vaginală.

Simptome

Femeile care au candidoză vaginală pot experimenta mâncărimi şi scurgeri vaginale groase, de culoare albă, roşeaţă şi umflături în jurul vaginului şi pot avea dureri în timpul urinării sau în timpul actului sexual. Manifestările comune ale candidozei vaginale includ:

1. senzaţia de mâncărime vaginală şi a ţesuturilor din jur;

2. durere în timpul actului sexual;

3. durere sau arsură la urinat;

4. roşeaţă sau umflarea vulvei;

5. scurgeri vaginale groase, de culoare albă cu textura asemănătoare a brânzei de vaci.

Prevenirea candidozei vaginale

Pentru femeile care suferă în mod constant de candidoză recurentă, există mai multe metode practice pentru a încerca prevenirea candidozei vaginale. O doză unică de fluconazol săptămânal, este deseori folosită pentru prevenirea infecţiei.

Se recomandă prudenţa în aceasta abordare, întrucât utilizarea pe scara largă a fluconazolului poate determina rezistenţa candidozei la tratament.

Violetul de gentiană a fost utilizat pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor fungice, ani de zile. Se vor solicita medicului instrucţiuni speciale pentru prevenirea candidozei vaginale.

Ca strategie de prevenire se aplică pe zonele afectate, violet de gentiană, cu un tampon de bumbac, o dată pe săptămână, timp de patru săptămâni – sau conform instrucţiunilor medicului.

 


Distribuie