Ce este ACUPUNCTURA şi cât de des este practicată în Moldova. Uite ce spune specialistul Sorin Cupeţ

Distribuie

Cu siguranţă, atunci când vine vorba de ace, pe mulţi dintre noi ne apucă frica. Dar, când veţi afla ce putere curativă au acele, frica va dispărea. Originile acupuncturii se pierd în istorie, însă această metodă de tratament există de la începutul civilizaţiei pe Terra.

Pe timpuri se stimulau punctele energetice prin pietre calde sau reci, ulterior s-a trecut la stimularea prin ace de piatră de mici dimensiuni, precum săgeţile, ce erau introduse în corp în zone specifice.

Cu trecerea timpului, săgeţile din piatră au fost schimbate cu cele din lemn de bambus. Eficienţa tehnicilor şi a procedurilor a crescut când acele au fost confecţionate din metal.

Am stat de vorbă cu Sorin Cupeţ, specialist în terapie manuală (medicină tradiţională chineză), pentru a afla mai multe detalii despre acest subiect.

”Acupunctura face parte din medicina tradiţională chineză, iar în China i se spune juni. Chinezii au cultul vieţii lungi, cultul imortalităţii. Medicina tradiţională chineză e o medicină bioritmologică legată cu ciclurile calendaristice ale lunii şi soarelui. Corpul uman are un anumit ritm de lucru, care poate fi reglat cu ajutorul acupuncturii,” a declarat medicul.

Tehnicile de acupunctură se aplică pe cele 14 meridiane energetice distribuite în corpul uman. ”Atunci când vorbim despre acupunctură, nu ne referim la magie sau lucruri inexplicabile.”

”Chiar dacă este o parte a medicinii tradiţionale, există numeroase şcoli şi o întreagă ştiinţă care studiază această terapie, chiar şi la noi în ţară,” a mai adăugat acesta.

”În Moldova există catedra de medicină tradiţională chineză. Eu am învăţat la şcoala europeană de medicină tradiţională chineză şi specializarea, la terapie manuală.
Acum acupunctura clasică este un obiect de studiu postuniversitar. Această terapie cu o istorie de mii de ani şi cu o practică tradiţională se îmbină foarte bine cu noile tehnologii.”

Cu siguranţă majoritatea se întreabă de unde şi cum sunt aduse şi păstrate acele.

Ei bine, medicul ne-a asigurat că acestea sunt de unică folosinţă, aşa că nu este posibilă nicio infecţie, nu există niciun pericol. Şi dacă totuşi vă este frică sau pur şi simplu nu sunteţi încrezători în puterea acelor, aflaţi că există mai multe feluri de acupunctură.

Acupunctura poate fi sub formă de masaj.

Specialistul Sorin Cupeţ le posedă, bineînţeles, pe toate.

”La început, şi eu am avut probleme de sănătate. Treptat însă, descoperind-o şi învăţând-o, a devenit o pasiune. Deşi s-a născut şi s-a dezvoltat în China, astăzi acupunctura este un moment global.”

Sunt foarte multe universităţi în lume care practică în general medicina tradiţională chineză şi o practică nu mai rău decât în China.


Distribuie
..