Cauzele infertilităţii şi care este vârsta potrivită pentru SARCINĂ

Distribuie

Deseori, pentru cuplurile ce doresc să aibă un copil, sterilitatea reprezintă o adevărată dramă. Ea poate fi cauzată de mai multe lucruri. Chiar dacă ştiinţa a făcut mari progrese în acest domeniu în ultima vreme, unele cupluri sterile vor fi nevoite, totuşi, să ducă lupte pentru a-şi realiza visul.

Sterilitatea poate fi definită ca imposibilitatea unui cuplu de a declanşa o sarcină. Se poate vorbi despre hipofecunditate când, după 1 an de viaţă sexuală normal activă, cuplul nu reuşeşte să obţină o sarcină. În realitate, se pare că sterilitatea nu vizează decât o mică parte din cupluri (aproximativ 4%).

Vârsta şi fecunditatea

Fecunditatea femeii atinge apogeul în jurul vârstei de 25 de ani. prin urmare, pentru femeile de această vârstă al căror partener nu este steril este mai uşor să obţină rapid o sarcina: aproximativ 4 luni, scrie csid.ro.

Între 25 şi 35 ani, fecunditatea discreşte treptat. După 35 de ani, o sarcină din două se soldează cu un avort (deseori precoce, cu o întârziere a menstruaţiei). După 38 de ani, ar fi bine ca femeia gravidă să facă o amniocenteză, deoarece cresc riscurile de a aduce pe lume un copil suferind de o anomalie cromozomică.

Infertilitatea feminină – principalele cauze

Cauze mecanice

Anomaliile colului: col obturat, proastă calitate a mucozităţilor cervicale (ale colului), infecţie…

Anomaliile uterului: malformaţie, aderenţă a pereţilor, fibrom…

Anomalii ale ovarelor: leziuni, anomalii cromozomice, chisturi, unele boli.

Anomalii ale trompelor: trompe obturate, trompe infectate, aderenţe în jurul trompei şi al ovarului.

Cauze hormonale

La nivelul ovarelor: secreţie hormonală insuficientă, provocând o absenţă a ovulaţiei.

La nivelul hipofizei: această glandă trimite informaţii la ovare, care, astfel, pot să funcţioneze normal sau să intre în stare de repaus. În acest ultim caz, ovulaţia lipseşte, deci nu există posibilitatea de a obţine o sarcină.

Cauze psihologice

Tristeţe, depresie.

Conflict în sânul cuplului.

Refuz inconştient al maternităţii…

Sterilitate masculină – principalele cauze

Acestea au legătură cu proasta calitate a spermatozoizilor sau chiar cu absenţa totală a gameţilor masculini, ori cu incapacitatea acestora din urmă de a ajunge în lichidul spermatic.

Azoospermia reprezintă absenţa totală a spermatozoizilor.

Oligospermia reprezintă o producţie insuficientă de spermatozoizi.

Astenospermia desemnează lipsa de mobilitate a spermatozoizilor.

Teratospermia indică o conformaţie incorectă a spermatozoizilor.

Dacă sunteţi de părere că faceţi parte din cuplurile sterile, duceţi-vă împreună la medic, care vă va prescrie toate analizele necesare pentru a determina cauza lipsei voastre de fertilitate. Există numeroase tratamente potrivite pentru fiecare caz.

 


Distribuie
..