Cât de CONTAGIOASE sunt bolile de piele

Distribuie

Multă lume se sperie de bolile de piele. De câte ori nu aţi păţit ca o simplă eczemă sau iritaţie să vă facă probleme cu coafeza, manichiurista sau la intrarea într-un complex SPA? Află adevărul despre cât de contagioase sunt, de fapt, bolile de piele.

Boli de piele contagioase, de care trebuie să te fereşti, potrivit unica.ro.

Negi (anumite tulpini ale virusului HPV)

Numiţi şi veruci, negii sunt o infecţie cu anumite tulpini ale Papiloma Virusului Uman (HPV). Lumea nu ia negii foarte în serios, poate pentru că nu sunt foarte periculoşi pentru sănătate. Dar negii sunt foarte contagioşi!

Alţii se sperie când aud de HPV, deoarece acest virus este asociat cu apariţia cancerului de col uterin. De fapt, numai anumite tulpini de HPV sunt asociate cu aparişia cancerului de col, iar cele care provoacă negii nu fac parte din ele.

Tulpinile de HPV care provoaca negi se transmit de la o persoană la alta sau prin intermediul obiectelor infectate. Negii se pot lua de la o persoană la alta, de pe un loc al corpului pe altul, sau prin folosirea unor obiecte infectate, deci sunt extrem de contagioşi.

Ciuperca piciorului

Este o infecţie fungică, uşor transmisibilă, care se manifestă prin roşeaţă, mâncărimi, senzaţie de arsură. Se ia prin contact direct sau prin contact cu obiectele folosite de cel infectat. Este posibil să o iei de la piscină sau duşuri comune, ca şi negii.

Fiind vorba de o infecţie fungică, ciuperca piciorului se tratează destul de uşor, dar este destul de contagioasă şi poate duce la căderea unghiilor de la picoare. Este favorizată de umezeală, deci puţină atenţie la igienă te poate feri de necazuri.

Impetigo (stafilococul auriu sau alte bacterii)

Impetigo este o boală de piele foarte contagioasă, care apare adesea la bebeluşi şi copii. Se manifestă sub forma unor vezicule cu lichid care se pot sparge şi devin o crustă galbenă, lăsând uşor semne pe faţă.

Infecţia impetigo este cauzată de mai mutle tipuri de bacterii, printre care streptococul auriu şi streptococul piogen. Ambele tipuri de bacterii sunt prezente pe pielea noastră deseori, în mod natural, dar în anumite situaţii, la scăderea imunităţii sau prin anumite leziuni, ele pot infecta ţesuturile.

Impetigo se ia prin contact direct, de pe prosoape, jucării, lenjerii, haine, sau alte obiecte folosite în comun. Deşi nu este o boală periculoasă, impetigo este foarte contagioasă, mai ales în cazul unor comunităţi strânse, cum ar fi al şcoală sau grădiniţă.

Zona Zoster (virusul varicelei – vărsat de vânt)

Oricine a avut varicelă în copilărie poate face zona zoster la vârstă adultă. Această infecţie virală poate începe cu senzaţie de arsură sau sensibilitate mare a pielii, apoi se formează băşici dureroase care dispar de la sine în două săptămâni.

Zona zoster este contagioasă în faza eruptivă, în sensul că cine nu a avut vărsat de vânt în copilărie, bebeluşii, sau persoanele imuno-compromise, care nu au avut niciodată varicelă pot contacta această boală prin contact cu pielea sau hainele purtate în comun.

Boli de piele care NU sunt contagioase

Psoriazis

Deşi cauzele sau tratamentul acestei boli nu sunt foarte clare şi unii medici din anumtie ţări o tratează ca pe o afecţiune endocrină autoimună, nu ca pe o boală de piele, psoriazisul sperie mulţi oameni, care se tem să nu fie contagioasă.

Simptomele în cazul psoriazisului, diferă de la persoană la persoană:

Pete roşii acoperite de piele îngroşată.
– Porţiuni de piele descuamată,
– Porţiuni de piele foarte uscată, crăpată, care poate sângera.

– Dureri, senzaţie de arsură, mâncărime la nivelul plăcilor,
– Unghii îngroşate, crăpate, în anumite cazuri,
– Articulaţii umflate, dureroase, în anumite cazuri.

Erupţia poate să apară pe porţiuni de piele mici sau pe porţiuni foarte mari, inclusiv în zone ale corpului vizibile. Psoriazisul este o boală cronică, ceea ce înseamnă că plăcile apar, rămân câteva săptămâni sau luni, se atenuează sau dispar, apoi revin.

Deşi arată ca o boală de piele, psoriazisul nu este o boală contagioasă şi nu se ia prin niciun fel de contact.

Eczema

Eczemele se manifestă ca nişte iritaţii, roşeaţă a pielii, mâncărime şi chiar mici chisturi sau pustule, majoritatea pe un fond alergic. Cu alte cuvinte, majoritatea eczemelor nu sunt contagioase, pentru că nu sunt o infecţie, ci o reacţie a corpului la un alergen.

Multe tipuri de eczemă se transmit mai degrabă genetic, decât prin contact şi pot veni „la pachet” cu alte afecţiuni de tip alergic, cum ar fi astmul bronşic sau febra fânului.

Dermatita

Foarte asemănătoare cu eczema, dermatita se manifestă prin inflamarea ţesuturilor şi mâncărime. Poate fi de tip alergic, la anumite metale (nasturii de la blugi, metale din bijuterii, etc) şi se numeşte dermatită de contact, poate fi sub formă de mătreaţă şi se numeşte dermatită seboreică, sau poate fi o inflamarea extremităţilor, care facilitează acumularea de lichid şi se numeşte dermatită de stază.


Distribuie
..