Care sunt dimensiunile NORMALE ale vaginului

Distribuie

Cât de mare sau cât de mic poate fi un vagin? Ce înseamnă dimensiuni normale şi cum poţi ştii dacă al tău este normal sau nu? Află ce spun medicii despre dimensiunile normale ale vaginului şi în ce situaţii acesta se poate mări.

Lungimea şi lăţimea unui vagin

Ca orice om care nu seamănă cu altul, niciun vagin nu are un geamăn. Aşadar, şi dimensiunile diferă de la o femeie la alta. De obicei, dimensiunile unui vagin complet dezvoltat, ajuns la maturitate, variază. Astfel, lungimea normală se situează undeva între 7,5 şi 15,5 centimetri, în timp ce lăţimea poate avea valori între 2 şi 10 centimetri. În stare normală, lăţimea unui vagin este de 2-4 centimetri, iar atunci când eşti excitată aceasta creşte şi poate ajunge până la 10 centimetri.

Când este un vagin prea mic

Se pare că vaginul mic este extrem de rar întâlnit şi în aceste situaţii de cele mai multe ori este vorba de vaginism – contracţia involuntară a muşchilor vaginali la orice atingere. Pe de altă parte, pot exista situaţii în care într-adevăr zona vulvo-vaginală este prea mică, însă problema poate fi rezolvată foarte uşor cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale.

Un vagin prea mic

Nu există un etalon privind dimensiunile unui vagin, însă dacă ţi se pare că este mai mare decât înainte sau partenerul s-a plâns de acest lucru, deşi înainte nu aveaţi probleme, ar trebui să mergi la medicul ginecolog. Totuşi, nu ar trebui să îţi faci griji legat de acest lucru decât dacă ai avut mai multe naşteri naturale repetate. În plus, există exerciţii care pot readuce la normal dimensiuniule vaginului – nu uita că muşchii sunt destul de elastici, însă trebuie să ai grijă de ei mereu cu ajutorul exerciţiilor Kegel.

Din ce cauză se modifică vaginul

După ce s-a dezvoltat complet, adică după pubertate, vaginul se modifică în continuu, din cauza mai multor factori: contactele sexuale, naşterile, dar şi de afecţiunile de care poţi suferi de-a lungul timpului. Pentru a-ţi păstra vaginul îngust, este nevoie să faci exerciţii Kegel în mod regulat.

.unica.ro.


Distribuie