Candidoza vaginală – care sunt simptomele şi cum previi apariţia acestei afecţiuni
Candidoza vaginală este una dintre cele mai frecvente probleme genitale cu care se confruntă femeile. Ea este prezentă cel puţin o dată în viaţa fiecărei femei. Această afecţiune se produce datorită agresiunii la nivelul mucoasei vulvo-genitale a unei ciuperci numite Candida Albicans.
Candida albicans este o parte din flora intestinală, controlată de microorganismele cu rol de protecţie. Ea trăieşte în gât, gură, tractul intestinal şi vagin, dar în cantităţi mici, scrie eva.ro.
Simptomele candidozei vaginale
stări de oboseală;
lipsa de concentrare;
dureri stomacale;
dureri sau inflamaţii articulare;
dureri musculare;
constipaţie, diaree, balonare, gaze;
usturimi şi mâncărimi vaginale;
disfuncţie erectilă;
pierderea apetitului sexual;
endometrioza sau infertilitate;
ciclul menstrual neregulat, îănsoţit de crampe;
atacuri de panică;
mâini şi picioare reci;
scurgere albă, brânzoasă şi abundentă;
usturime la urinare;
urinări frecvente;
arsuri în timpul contactului sexual.
Alimente interzise când ai candidoză
zaharurile rafinate;
alimentele cu gluten: grâu, orz, secară, paste;
oţetul şi produsele care conţin oţet: maioneză, ketchup, sosurile din comerţ, muştar, sos de soia, murături, măsline verzi;
ciupercile;
alunele, untul de arahide şi fisticul;
alcoolul;
cafeaua, ceaiul negru, cidru;
brânza cu mucegai şi procesată;
produsele din carne procesată, afumată, sărată: somon afumat, hering , cârnaţi, şuncă, crenvurşti, pastrama, salam, etc;
produsele conservate, îmbuteliate, împachetate, semi-preparate care conţin drojdie, zaharuri rafinate, conservanţi şi coloranţi.
Specialiştii recomandă evitarea fumatului şi a alcoolului, deoarece ambele îţi pun în primejdie sistemul imunitar şi provoacă apariţia candidozei.