Atacul de panică este generat de spaimă şi neîncredere în sine. AFLĂ cum să-ţi revii fără intervenţia psihiatrului

Distribuie

Tot mai multe persoane se confruntă cu anxietatea şi atacuri de panică, cauzate de ritmul zbuciumat al secolului XXI. Este important să se conştientizeze faptul că încercarea de a lupta împotriva atacului de panică produce, de fapt, amplificarea acestuia prin starea de frică şi exagerarea conesecinţelor. Soluţia este să accepţi simptomele fără să încerci să le eviţi.

Specialiştii recomandă să  nu-ţi  pui singur(ă) diagnosticul, pentru că nu vei reuşi decât să faci mai rău. De asemenea, este strict interzis să iei calmante  fără să consulţi un medic psihiatru.
Dacă încă nu ai consultat un specialist, zumi.md îţi oferă  în prealabil câteva sfaturi pentru a evita atacurile de panică.

1. Acceptă simptomele fără să lupţi
Atunci când declare o luptă împotriva atacurilor de panică, nu faci altceva decât să acutizezi starea şi sporeşti anxietatea. O atitudine pasivă determină dispariţia mai rapidă a atacului de panica.

2. Valul atacului este cauzat de TEAMĂ
Există două  trepte de atac. Cea dintâi apare spontan în urma evenimentului declanşator în timp ce al doilea val apare atunci când îţi amplifici singur teama spunându-ţi în minte tot felul de lucruri îngrozitoare.

Trebuie să te sesizezi cu astfel de cuvinte:
“ Şi peste asta o să trec”
” Am mai făcut faţă acestor situaţii”
“ Sunt mai puternic(ă) decât frica, chiar dacă nu mă simt bine”
“ Ceea ce mi se întamplă nu este periculos”

3. Relaxează-te
Cheia pentru contractarea atacului de panică este relaxarea. Dacă te gândeşti la simptomele pe care le experimentezi, acordându-le o atenţie foarte mare, acestea vor creşte în intensitate. Împune-te să petreci cel puţin o oră pe zi, meditând.

4. Sportul este necesar
Mişcarea contribuie la descărcarea energiei suplimentare produsă de secreţia sporită de adrenalină. Plimbă-te şi  alege să mergi pe jos, decât să circuli în transport.

5. Nu te izola!
Persoanelor cu astfel de probleme le este strict  interzis să  se izoleze într-un spaţiu de siguranşă în încercarea de a face acele atacuri să dispară.  E greşit să crezi că aceasta este soluţia salvatoare.  Astfel nu vei reuşi decât a croniciza simptomele în loc să te ajuţi,

6. Ancorează-te în prezent
Concentrează-ti atenţia pe obiectele din jur – dacă eşti în oraş pe obiectele expuse într-o vitrină, eventual chiar  foloseşte şi alte simţuri- pipăitul, mirosul – aromoterapia  , poţi să admiri o floare,  un peisaj, priveşte un film romantic,sau citeşte cărţi motivaţionale.

7. Specialiştii recomandă nişte activităţi simple, cu caracter repetitiv
– numără de la 100 – 1
– spune literele alfabetului în ordine înversă
– numeră persoanele din mediu, maşinile de o anumită culoare
– fredonează o melodie

8. Opreşte-ţi gândurile care te deranjează
Inspiră adânc şi  spune-ţi cu voce tare:  STOP  Repetă de câteva ori cu fermitate cuvântul STOP apoi înlocuieşte gândurile anxioase cu gânduri linistitoare.

9. Practică respiraţia abdominală cu sugestii
Respiraţie abdominală timp de 4 min. În  timpul inspirului îţi spui în minte
“ Inspir calm, linişte, destindere” şi în timpul expiraţiei : “ Expir teama, agitaţia, încordarea”

Cum este resimt un atac de panică?

– valurile de cald sau frig,
– senzaţia de gol în stomac,
– tremor,
– slabiciune,
– tahicardie,
– presiune sau dureri în zona toracelui,
– respiraţie accelerată,
– senzaţia de vomă,
– ameţeli,
– senzaţia de irealitate,
– senzaţia de leşin,
– incapacitatea de a gândi clar.

Nu te lăsa dus(ă) de valul de panică şi consultă un specialist dacă simţi că sfaturile de mai sus nu te ajută!


Distribuie
..