APENDICITA: cauze, simptome şi tratament

Distribuie

Apendicita este cea mai frecventă urgenţă chirurgicală abdominală, şi constă în inflamaţia apendicelui. Nimeni nu este absolut sigur care este funcţia apendicelui însă, ceea ce ştim, este că putem trăi şi în lipsa lui, aparent fără consecinţe.

Această afecţiune apare frecvent la vârste cuprinse între 10 şi 30 de ani, dar poate fi posibilă la orice vârstă, fiind cunoscute şi cazuri cu manifestări particulare la bolnavii vârstnici, scrie csid.ro.

O dată pornit procesul inflamator al apendicelui, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afecţiuni fiind de natură chirurgicală. Cu cât se intervine mai repede, cu atât suferinţa pacientului este mai redusă şi intervenţia mai uşor de realizat, cu complicaţii cât mai reduse.

Ce cauzează apendicita?

Cauza acestei afecţiuni poate fi, în multe dintre situţtii, obstrucţia cavităţii organului din cauza unei proliferări limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp străin (sâmburi, seminţe).

Aceasta provoacă o creştere a presiunii din interiorul organului, o tulburare a circulaţiei sângelui din pereţii organului şi inflamaţia acestuia ce poate evolua în lipsa tratamentului corespunzător până la perforaţie (peritonită). 

Poate fi luată în discuţie şi o predispoziţie genetică pentru apendicită în cazul familiilor cu mai multe persoane operate de această afecţiune.

Care sunt simptomele apendicitei?

– durere surdă aproape de centrul sau partea superioară a abdomenului ce devine mai apoi ascuţită şi se deplasează spre partea din dreapta de jos a abdomenului. Acesta este, de obicei, primul semn;

– pierderea apetitului;
– greaţă sau vărsături imediat după ce încep durerile abdominale;
– umflarea abdomenului;
– febră nu foarte ridicată;

Alte simptome ale apendicitei pot fi:

– durere surdă sau ascuţită oriunde în partea superioară sau inferioară a abdomenului, spatelui sau în zona rectului;
– urinări dureroase;
– crampe severe;
– constipaţie sau diaree.

Dacă ai simptomele de mai sus, solicită imediat asistenţa medicală deoarece diagnosticul corect şi tratamentul corespunzător sunt foarte importante.

Cum este realizată diagnosticarea apendicitei?

Diagnosticarea apendicitei poate fi destul de complicată. Şi asta pentru că simptomele sunt adesea extrem de vagi sau similare cu ale altor afecţiuni, cum ar fi infecţii ale vezicii sau tractului urinar, gastrita, infecţii intestinale, dar şi probleme ale ovarelor.

Cum este tratată apendicita?

Tratamentul standard al apendicitei este chirurgical şi constă în operaţia numită apendicectomie.

Înaintea operaţiei sunt administrate antibiotice care ajută organismul să lupte împotriva peritonitei. În general, se face anestezie generală, iar apendicele este eliminat printr-o incizie de câţiva centimetri sau prin laparoscopie.

În termen de 12 ore de la intervenţie te poţi ridica şi deplasa. De obicei, revii la activităţile normale după două sau trei săptămâni. În cazul în care intervenţia se face cu ajutorul laparoscopiei, incizia este mai mică, iar timpul de recupereare mai scurt.

Apendicita poate fi prevenită?

Nu există nici o cale de a preveni apendicita. Cu toate acestea, apendicita este mai puţin frecventă la persoanele care consumă alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele şi legumele proaspete.

 


Distribuie