AFLĂ care este diferența dintre gripă si răceala simplă

Distribuie

Se pare că gripa și-a intrat în drepturi și dat fiind faptul că este o afectțiune contagioasă, trebuie să fim deosebit de atenți, mai ales că formele ei de prezentare variază de la ușoare la severe, uneori cauzând și decese.

Care este diferența dintre gripă si răceala simplă sau guturai? În primul rând, guturaiul este produs de un rinovirus, un virus contagios dar mai puțin rezistent în fața imunității organismului și care persistă maximum 3-4 zile. Virusul gripal, în schimb, este mult mai agresiv și rezistent, congelat poate rezista și câteva zeci de ani, așa cum s-a descoperit recent un astfel de virus prezent la un explorator la Polul Nord, mort de mai bine de 50 de ani.

Virusul gripal cauzează un tablou clinic dramatic, cu febră mare de 39-40 grade, cu frisoane și stare de rău generală, forțând pacientul la repaus, în pat.

Evoluția depinde de imunitatea organismului, de consumul de vitamina C, dar și de nivelul existen  de vitamina D, implicată în sistemul imunitar al organismului.

Cât despre complicații – laringita virală extrem de întâlnită în zilele acestea, pneumonie, decompensarea afecțiunilor cardiovasculare și pulmonare, insuficiența respiratorie acută – toate acestea pot fi evitate prin vaccinare. Dar dacă nu optați pentru vaccin, boala trebuie tratată cu seriozitate – repaus, hidatare, vitamina C în cantități mari, eventuală medicație antivirală (ex. tamiflu) și antiinflamatoare (mai puțin acid acetilsalicilic în această perioadă).

Un alt fapt demn de consemnat este posibilitatea ca, după vindecarea gripei, să apară encefalita post gripală, din cauza unui mecanism imun hipereactiv, prin care celulele țesutului nervos nu mai sunt recunoscute ca proprii si sunt atacate de către propriile celule albe. Complicațiile pot duce până la paralizii temporare și chiar declanșarea unor alte mecanisme imunologice aberante.

Nu trebuie sa uităm ca de obicei, copiii sunt vectorii gripei și categoria cea mai expusă. În acest context, gripa devine și mai periculoasă, mai ales în cazul îmbolnăvirii unui copil deja internat cu o boală – enteroviroza sau pneumonie, spre exemplu, situații care pun în pericol serios starea copilului.

Vaccinarea antigripală este cea mai sigură metodă de prevenție pentru copii și adulți sănătoși, dar în special, pentru persoanele aflate în grupe de risc din cauza unor afecțiuni cronice de care suferă. Mulți oameni nu se vaccinează împotriva gripei întrucât circulă un mit legat de manifestarea bolii după vaccinare.

Până acum, vaccinul antigripal a fost trivalent, cuprinzând două tulpini din grupul A și doar una din grupul B. Însă, oamenii de știință au constatat că uneori o tulpina de tip B este variabilă si responsabilă de posibile îmbolnăviri în ciuda vaccinarii, de aceea se pune mereu o serotipare, o procedură simplă cu care mulți pacienți sunt familiarizați. Vestea bună este că de anul acesta, vaccinul este tetravalent, cuprinzând și cea de-a doua tulpină virală de tip B, mai rebelă, ce nu putea fi “estimată” până acum, așa că vom întâlni din ce în ce mai rar așa zisa îmbolnăvire de gripă de după vaccin.

Contraindicațiile vaccinului persista la persoanele care au reacții anafilactice la proteina din ou (alergie la ou), copiii sub 6 luni, persoane care au suferit reacții post vaccinale severe.

Vaccinarea poate fi amânată în cazul persoanelor care suferă de boală febrilă acută, pentru ei existând doar o contraindicație temporară.

oanacuzino.ro


Distribuie