Adevărul pe care nu ţi l-a spus nimeni despre sfecla roşie

Distribuie

Introdusă în gastronomie din cele mai vechi timpuri, sfecla roșie este consumată fiartă sau crudă, coaptă sau murată, ca și garnitură, în salată, în supă sau borș și este unul dintre cele mai sănătoase alimente.

Cultivată din cele mai vechi timpuri, sfecla era adusă ofrandă zeilor, considerându-se că valora greutatea ei în argint. Românii au început să o cultive, preparând-o cu miere și vin. Apicius, renumitul gastronom roman, autor al lucrării „De re coquinaria”, includea sfecla în rețete de supă și recomanda folosirea ei în pregătirea unei salate cu dressing de muștar, ulei și oțet.

În acea vreme, sfecla avea rădăcina lunguiață și subțire și semăna cu un morcov. Forma rotunjită a rădăcinii a luat naștere în secolul XVI și a devenit foarte apreciată în Europa de Est 200 de ani mai târziu. Rădăcina sfeclei roșii conține potasiu, magneziu și fier, dar și vitaminele A, B6 și C și acid folic. Mai mult, proteinele, antioxidanții și fibrele din sfecla roșie o recomandă ca fiind un aliment foarte sănătos.

Preparate internaționale

Sfecla este utilizată în aproape toate bucătăriile lumii, fiind consumată atât în garnituri și salate, cât și în supe, borșuri sau deserturi. De exemplu, în bucătăria indiană, sfecla este tocată, fiartă, condimentată și servită ca garnitură, pe când în Rusia și Ucraina se prepară un borș, sfecla fiind dată prin răzătoare sau tocată. Se servește rece sau caldă, cu smântână, lapte bătut, kefir sau iaurt. În zona asiatică, sfecla este consumată crudă sau murată, iar în Australia sfecla este inclusă în rețetele de hamburgeri.

Sfecla roșie este și ingredientul lunii aprilie de pe platforma The Secret Ingredient, Electrolux, unde în parteneriat cu Chefi profesioniști sunt împărtășite în fiecare lună sfaturi și trucuri culinare pentru ca alimentele să fie integrate ușor în rețete realizate chiar în bucătăria proprie.

Știai că….

…datorită pigmentului care îi dă culoarea, numit beta cianină, sfecla este folosită și drept colorant alimentar?

…femeile din culturile celtice timpurii foloseau sfecla pentru a-și colora buzele și obrajii?

libertatea.ro

Credit foto: Electrolux


Distribuie
..