5 moduri în care zgomotul ne afectează sănătatea

Distribuie

De la ticăitul ceasului până la sunetul traficului infernal de afară, mulţi nu iau în considerare cât rău ne poate face zgomotul de zi cu zi. Neîncetatele bătăi de clopote sau sirenele maşinilor de urgenţe pot avea un real efect negativ asupra sănătăţii noastre.

 Cercetătorii americani au stabilit cât rău ne poate face zgomotul cotidian, relatează “Huffington Post”.

Te poate ucide

Persoanele care locuiesc în cartiere situate în apropierea aeroporturilor se pot îmbolnăvi sau chiar muri, avertizează specialiştii, scrie click.ro. Zgomotele emanate de aparatele de zbor influenţează somnul, iar odihna insuficientă poate scădea imunitatea organismului. În plus, pot avea loc accidente vasculare.

Poate afecta abilităţile de învăţare

Cercetătorii au analizat două săli de clase de la o şcoală din New York, aflată într-o zonă intens traficată de trenuri. S-a constatat că elevii situaţi în sălile de clase, unde pătrunde zgomotul de afară, aveau o situaţie şcolară mai scăzută faţă de cei care erau repartizaţi în săli de clase mai liniştite. În plus, copiii care locuiesc în cartiere unde există un trafic intens riscă să pice la testele de la şcoală ori au note mai scăzute.

Renunţă să asculţi muzică la căşti

Sunetul puternic al muzicii din căşti afectează lobii temporali ai creierului şi ne face mai agitaţi. Medicii recomandă să renunţăm la acest obicei, pentru că ne poate afecta auzul. Putem dezvolta probleme de echilibru.

Te face mai puţin productiv

Un articol publicat în „The New Yorker” relatează că birourile situate în zone cu trafic intens îi poate îmbolnăvi pe angajaţi. Cercetătorii au identificat o tendinţă de răspândire a bolilor şi o lipsă de control asupra activităţii cuiva, deoarece zgomotul le perturbă atenţia.

Te întrerupe de la sarcinile multiple

Ai început să realizezi mai multe sarcini deodată? Află că zgomotul înrăutăţeşte situaţia şi nu vei reuşi să duci până la capăt nici una. Potrivit neuro-cercetătorului Anthony Wagner din Stanford, când realizăm multitasking, suntem mai puţin capabili de a bloca zgomotele care ne distrag atenţia.


Distribuie
..