5 buruieni EXCELENTE de inclus în meniu

Distribuie

Unele plante sălbatice, care pot fi găsite cu uşurinţă pe câmp sau prin păduri, sunt excelente atât pentru salate şi mâncăruri gustoase., cât şi pentru o sănătate de fier. Iată care sunt acestea.

Pătlagina. În copilărie, ne tratam juliturile, zgârieturile şi vânătăile cu frunze de pătlagină proaspăt culese. Această plantă poate fi folosită însă şi în bucătărie, la prepararea salatelor, tocanelor şi ciorbelor. Însă, pe lângă frunze, comestibile sunt şi inflorescenţa şi seminţele. Seminţele, uscate şi măcinate, sunt o bogată sursă de fibre şi sunt eficiente în tratarea constipaţiei, notează ro.stiri.yahoo.com.

Păpădia. Toate părţile păpădiei sunt comestibile şi pot fi folosite atât în stare crudă, cât şi opărite. Frunzele şi tulpina proaspăt culese pot fi folosite în salatele de sezon sau în supe. Florile galbene ale plantei sunt dulci şi pot fi consumate chiar şi crude, dar şi în diverse preparate prăjite. Cu rădăcina uscată şi măcinată a plantei putem condimenta salata. De asemenea, rădăcina uscată, prăjită şi măcinată poate înlocui cafeaua.

Iarba grasă. O altă buruiană care ne invadează grădinile, stricând aspectul gazonului şi al rondurilor cu flori, iarba grasă este o excelentă sursă de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi nu numai. Suculente şi crocante, tulpinile şi frunzele de iarbă grasă pot fi folosite în salate, în stare crudă sau în prepararea tocanelor şi a supelor. Daca îţi place bucătăria libaneză, probabil ştii că iarba grasă (cunoscută şi ca „grăsiţa”) este unul dintre ingredientele renumitei salate fattoush.

Măcrişul de baltă. Plantă care adoră terenurile mlăştinoase, pe care se dezvoltă sub forma unor tufe întinse, măcrişul de baltă (cunoscut şi ca năsturel sau creson) are frunze ce îmbunătăţesc digestia şi ajută la detoxifiere. Sucul de năsturel este excelent în lupta împotriva dependenţei de nicotină şi ajută la scăderea glicemiei. Planta are un gust acrişor şi puţin picant şi trebuie consumată imediat după ce a fost culeasă. Un alt sfat este să nu consumaţi năsturelul după înflorire, deoarece are un gust amărui.

Seminţele de usturoiţă reprezintă unul dintre cele mai vechi condimente folosite în Europa. Frunzuliţele tocate pot fi adăugate în salate, oferind amestecului un interesant gust de muştar şi usturoi. Aroma plantei este ideală şi pentru câteva sosuri verzi, cum este sosul pesto, de pildă. Rădăcina plantei are un gust asemănător hreanului.

 


Distribuie
..