2 obiecte pe care le folosim zilnic, factori de risc pentru cancerul de sân
Este forma de cancer cu cea mai mare răspândire la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății apreciază că 25% dintre femeile din întreaga lume mor din această cauză.
Dincolo de moștenirea genetică, cancerul de sân se dezvoltă și ca urmare a unor factori favorizanți precum: numărul mare de avorturi, absența nașterilor, prima naștere după 35 de ani, perioadă de alăptare scurtă.
Unii dintre aceștia ar putea fi evitați, așa cum ar putea fi evitate și anumite obiceiuri în legătură cu care studiile au demonstrat că pot favoriza acest tip de cancer. Află, așadar, care sunt acele obiecte a căror folosire zilnică se poate face vinovată de dezvoltarea cancerului mamar.
Deodorantul pe bază de săruri de aluminiu
Nu putem fără el, asta e clar. Îl folosim nu doar pentru că miroase frumos, ci mai ales pentru că previne transpirația, ajutându-ne să nu ne confruntăm cu situații stânjenitoare.
Totuși, există studii conform cărora deodorantele și antiperspirantele sunt dăunătoare sănătății. Și asta din cauza faptului că aceste produse conțin săruri de aluminiu, substanțe extrem de toxice care provoacă tumori la nivelul sânului. Pe lângă sărurile de aluminiu, deodorantele conțin și parabeni.
Ca să înțelegi mai bine, din 20 de cazuri de cancer de sân studiate de oamenii de știință francezi, 18 conțineau o concentrație mare de parabeni.
Vestea bună este că riscul de îmbolnăvire există doar în cazul în care deodorantul și antiperspirantul sunt folosite imediat după epilare sau pe pielea pe care există leziuni (tăieturi, zgârieturi, iritații, coșuri).
Sutienele strâmte și cele cu armătură
Nu există studii care să confirme legătura dintre purtarea sutienului strâmt și apariția cancerului de sân. Există însă un număr mare de medici și de oameni de știință care au căzut de acord asupra faptului că sutienele prea strânse perturbă sistemul limfatic, presând vasele de sânge. Pe cale de consecință, în sân se produce o acumulare progresivă a fluidelor toxice provenite de la deodorante.
Conform unor medici americani care se bazează pe experiența lor, femeile care poartă sutiene strâmte doar ocazional sunt mult mai puțin expuse riscului de a dezvolta cancer de sân.
Ce spun studiile despre legătura dintre cele 2 obiecte de uz zilnic și cancerul de sân
Concluziile reieșite din diverse studii referitoare la legătura dintre folosirea deodorantelor și a sutienelor strâmte și cancerul de sân sunt următoarele:
– Femeile care poartă sutien 24 de ore din 24 au 3 din 4 șanse de a dezvolta o tumoare canceroasă;
– Femeile care poartă sutien mai puțin de 12 ore pe zi au o șansă din 52 de a dezvolta o tumoare canceroasă;
– Femeile care nu poartă sutien deloc au o șansă din 168 de a dezvolta o tumoare canceroasă la nivelul sânilor.
În consecință, evită să porți sutienul mai mult de 12 ore pe zi și renunță complet la modelele cu armătură pentru susținere care comprimă foarte tare sânul.
Concluzia acestor rânduri? Nu trebuie în niciun caz să renunți la deodorant sau la sutien, ci doar să ții cont de recomandările de mai sus: nu folosi deodorant pe pielea care prezintă răni deschise și încearcă să nu porți sutien mai mult de 12 ore. Măsurile de precauție nu sunt niciodată suficiente! De ce să nu înlături orice posibilitate de a dezvolta cancer de sân?