10 simptome necunoscute ale CANCERULUI

Distribuie

Principala cauză pentru care mortalitatea din cauza cancerului este încă crescută este lipsa de atenţie la simptome şi, evident, diagnosticarea tardivă.

Totuşi, majoritatea formelor de cancer nu “omoară” fără niciun semnal, existând simptome clare care pot ajuta la diagnosticarea precoce. Însă, doar pentru că unele simptome există, nu înseamnă neapărat că este cancer. Din acest motiv, analizele anuale sunt obligatoriu de efectuat.

 1. Modificări la nivelul sânilor

Poate este culoarea, textura pielii, a tesutului, oricum ar fi, un san aparent “anormal” trebuie verificat de un specialist, chiar daca se prea poate ca modificarile la nivelul sanilor pot aparea si pe fond hormonal.

2. Ciclu neregulat

Femeile care au ciclul neregulat trebuie să consulte neapărat medicul pentru a stabili dacă menstruaţia este astfel din cauze hormonale sau din alte cauze mai severe. Sângerările neregulate se numără printre simptomele cancerului endometrial şi uterin.

3. Sângerări anale

Acest simptom apare frecvent la persoanele bolnave de cancer de colon, dar şi la cele care suferă de hemoroizi. Oricum ar fi, trebuie consultat medicul şi urmat un tratament indicat de specialist.

4. Secreţii urât mirositoare

În cazul femeilor, cancerul de col uterin se poate manifesta şi prin secreţii vaginale urât mirositoare cu schimbări de nuanţă.

5. Balonarea

Cancerul ovarian este ucigaşul nr. 1 în rândul cancerelor apărute la nivelul organelor reproductiv, iar balonarea se numără printre simptomele lui. Însă multe femei pun balonarea pe seama a ceva ce au mâncat, a unei sensibilităţi, a lipsei de exerciţii fizice sau a oricăror altor cauze, rareori adresandu-se medicului cu această problemă.

6. Oscilaţii în greutate

O persoană care slăbeşte brusc cel puţin patru kilograme şi le pune la loc la fel de repede (sau poate chiar mai multe kilograme) trebuie să se adreseze medicului, căci astfel de oscilaţii sunt anormale şi pot indica existenţa unui cancer în organism. Este firesc să oscilezi cu două kilograme, dar deja când diferenţa este de 4 trebuie consutat specialistul. Scăderile şi creşterile bruşte în greutate sunt asociate cu cancerul de pancreas, de esofag, de stomac şi de plămâni.

 7. Tuse persistentă

O tuse care persistă mai mult de două-trei săptămâni sau una prin care expectorezi cu sânge nu este cauzată de o infecţie respiratorie sau de alergie, ci de ceva mai grav. Consult medical obligatoriu pentru a exclude (sau nu) existenţa unui cancer la plămâni, care poate apărea inclusiv la persoanele nefumatoare.

8. Modificări la nivelul nodulilor limfatici

La nivelul subraţului la gât se simte ceva mai tare şi umflat? Aceştia sunt nodulii limfatici care trebuie examinaţi de un medic. Nodulii umflaţi sunt adesea un semn că în organism există o infecţie, dar poate fi vorba şi de cancer.

9. Oboseala

Oboseala permanentă, indiferent cât de lung este somnul noaptea, este asociată cu cancerul de colon, de stomac, cu leucemia. Nu trebuie ignorată şi pusă pe seama a prea multă muncă, mai ales dacă persistă şi în zilele acelea care urmează nopţilor odihnitoare în care aţi dormit mult.

10. Modificări la nivelul pielii

Fiţi cu ochii pe propria piele, căci ea poate indica ceva ce medicului îi scapă dacă nu i se arată în mod express. Dacă altele din gură, spre exemplu, nu se vindecă, poate fi vorba de un cancer oral, mai ales dacă fumaţi şi dacă obişnuiţi şi să consumaţi alcool. Iritaţiile persistente în zona vaginală pot fi leziuni la nivelul vulvei, prezente în cazul cancerului vulvular, în timp ce apariţia unor aluniţe sau modificarea marginilor unei aluniţe deja existente pot indica un cancer de piele.

lyla.ro.


Distribuie
..