Vrei să-ţi coşi IA singură, dar nu ştii cum? A apărut KITUL de prim ajutor! FOTO

Distribuie

Nu vă îngrijorați. Nimeni nu a interzis tradiționalele șezători sau atelierele de cusut ii. Recunoașteți însă, că lipsa cronică de timp și grijile interminabile ale casei vă tot fac să amânați visul de a învăța să vă coaseți singure o ie.

Ioana Corduneanu, arhitecta și autoarea blogului Semne Cusute, a anunțat recent că are soluția: Kitul de prima ajutor pentru cei care vor să-și coasă o ie.

1. Ce este Perpetual Icons?
Perpetual Icons – simboluri eterne – este numele unei companii pe care am înființat-o pentru a putea materializa orice fel de idei legate de motivele tradiționale, de explicarea și transmiterea lor mai departe.

2. În ce moment ai ințeles ca e nevoie de acest kit.

KIT-ul este doar unul din instrumentele de care cred că e nevoie pentru a ține IA în viață. Primul instrument lansat a fost șezătoarea virtuală – un grup pe Facebook, numit “semne cusute in actiune”. Deși suntem 4671 de persoane în grup, nu avem 4671 de ii în lucru. Îmi dau seama că multe doamne au încă rețineri, nelămuriri sau întâmpină greutăți. Un astfel de kit trebuia să apara și cine ar fi fost mai potrivit să-l facă?

3. Pentru cine , da fapt, este acest kit de prim ajutor?

KIT-ul vine în ajutorul celor cu entuziasm, dar fără experiență, fie ele romînce sau nu; dar se adresează și celor ce întâmpină dificultăți în găsirea și alegerea materialelor potrivite: foarte ocupate sau departe de țară.

4.Din momentul lansării prodului și până acum, ce reacții ai primit vizavis de kit

N-a trecut mult timp de la lansare, însa am primit multe felicitări și incurajări – pentru care țin să mulțumesc – m-au impresionat. Și au venit și întrebările pe care le așteptam cu emoție: “pe când un model de Neamț?” “pe când un model din Bărăgan?” “pe când un model pentru copii?”.

Mă bucură mult să văd interes și mă bucur că foarte multe doamne își doresc să coase un model din regiunea în care s-au născut. Este cum nu se poate mai natural. O sa scotocesc peste tot și o sa găsim modele pentru toate plaiurile noastre.

5.Povesteste-ne ce gasim in interiorul kitului

Știti vorba ceea: “nu iți vând pește, mai bine te învăț să pescuiești” ? Ei, așa și eu: în KIT nu e o ie – ci știința despre cum să faci una. Firește că sunt și materialele necesare, modelele detaliate și sfaturi pas cu pas. Materialele nu puteau fi decât românești: pânză de bumbac, de foarte bună calitate, cu o desime ideală pentru începătoare. Ața românească, ce amintește de ibrisinul de odinioara și fluturi (paiete), daca modelul cere. Cu KIT-ul ăsta poți să faci o ie și pe o insula pustie. În final cu ce te alegi? Cu o ie nouă, dar și cu o libertate noua. Pentru că vei vedea că poți, vei prinde curaj și vei dori să te autodepașești. Dacă vrem să vedem IA în patrimoniul UNESCO (cel puțin eu asta vreau) trebuie să înțelegem: nu iile în sine vor fi protejate, ele sunt cârpe efemere. Ci tehnicile de realizare, toate acele secrete transmise din mamă în fiică, de mii de ani – asta e ceea ce ține IA încă vie. Asta te așteaptă în cutie. Să îți asumi roul tău in această poveste fără sfârșit.

6.Tu personal, câte ii ai brodat până acum?

Puține, dar bune. Am lucrat la o cămașă basarabeană, dupa un model străvechi, de la nord; apoi am lucrat o camașă de Bucuresti (zona etnografica Ilfov, perioada interbelica) și apoi una de Bucovina, model de pe la 1875-1890. Ce au ele in comun? Se pierdeau. În Basarabia, sufocate de acele costume de scenă, modificate de comunisti; în București – sufocate de invazia de mărfuri din import, normală într-o capitală; în Bucovina – sufocate de mode noi și de dorința de a mulțumi turiștii în căutare bruscă de autentic. Poate mai multă experiență am căpătat, însă, recondiționând ii vechi, cumpărate de prin târguri. Valoroase, dar ocolite de oameni pentru ca erau în stare jalnică. Pe unele le-am resuscitat, altele aveau nevoie doar de o operație estetica. De la fiecare am avut ceva de învățat.

7. Ce este cel mai greu in crearea uneii ii?

Emoții la decolare și la aterizare, posibil ușoare turbulențe pe parcurs, dar nu neapărat. Deci: începutul și sfârșitul. La început e greu, pentru că sunt multe decizii de luat: de care pânză, de care ață, de care nuanță, la câte fire să cos, cu câte fire de ață, câtă pânză îmi trebuie, câtă ață trebuie, cum măsor ce am de croit? Toate aceste raspunsuri vin în KIT, dat fiind că eu testez pentru că vouă să nu vă piară elanul. La sfârșit. iar e greu pentru că sunt mai multe emoții: o sa se închidă totul bine, o să termin la timp pentru 24 iunie (Ziua Universală a Iei)? La mijloc însă totul e perfect. Sunt momente de liniște. și pace. și armonie pe care le petreci cu tine. Partea asta se savurează.

8. Prețurile iilor au crescut în ultima vreme. Crezi că e un fenomen pozitiv? Justificat?

Lăzile de zestre s-au cam golit; iile se împuțineazaă pe zi ce trece, iar doamnele devin tot mai conștiente de adevărata lor valoare. Mai ales după ce, la rândul lor, au cusut și au văzut ce muncă e la mijloc. Cred, totuși, că trebuie să existe ii pentru toate situațiile și pentru toate ocaziile. Iți trebuie bun gust, motivație și pricepere – și poti să îți faci și tu o ie valoroasă. Scump nu înseamnă întotdeauna valoros. Ar fi frumos ca fiecare româncă să aibă cel puțin o ie a sa. Și nu vorbim de cea moștenită de la bunica.

9. Au apărut foarte multe bluze cu trandafiri și romburi, pe care lumea le numeste ii. Dacă nu tu, atunci cine ne poate explica clar: care este diferența dintre o ie autentică si o bluză cu elemente tradiționale?

Au aparut ii “cu de toate”. E bine cât au încă romburi, că rombul e un semn vechi, folosit prin locurile noastre cu mult înainte de Cucuteni. Diferența între o bluză cu romburi și o camașă “ca la mama ei” stă în felul în care rombul (în cazul nostru) este înțeles și folosit ca element de comunicare vizuală. Pe o cămașă de-a noastra, orice element este cusut cu un rost. Toate împreună spun o poveste. Altița stă sus, pe umăr – și amintește de lumi paralele, de ceruri, care oglindesc lumea noastră. Încrețul stă sub altiță, pentru că el este ca pământul și vorbește de fertilitate; și nu degeaba se coase în nuanțe de ocru și nuanțe pământii și nu degeaba e bogat în romburi. Rombul este simbol feminin, legat de ceea ce dă viață și ce menține viața – hrana. Iar de la încreț izvorăsc râurii: fie ca ape, căi ocolite, unduite, fie ca un spic de grâu roditor, fie ca un pom al vieții cu ramuri pline de boboci. Pe ii se zugrăvește, cu acul, imaginea lumii. Pentru cineva care trăiește într-o lume superficială, un romb în cot și un trandafir pe piept e de-ajuns, mai ales dacă e vorba de un chilipir. O astfel de bluză exprima lumea de azi și falsele ei valori.

Creșterea prețului iilor nu e bună, poate descuraja lumea. Pe de altă parte, trebuie sa fie clar că nu e usor să coși o ie. După o muncă de luni de zile, rezultatul e nemaipomenit. Eu nu cred că aș fi în stare să fac o ie și apoi să o vând. Totuși e nevoie de ii potrivite pentru orice buget. 

10. Fiica ta a testat kitul de prim ajutor?

Sincer, nu. Am învățat-o să coasă acum 9 ani, când ea avea 6. La vârsta asta copiii sunt așa de curiosi,  dacă te vâd cosând, efectiv te imploră să îi înveți. Dacă vi se întâmplă, să nu ratați momentul, că mai târziu vă rugaâi voi de ei . Oricum, a citit și ea întrebările și a comentat: “Lansarea kit-ului e importantă pentru public. Toată lumea ar trebui să știe ce este ia, ce importanță are pentru noi și să aibă cât de cât o idee despre cum se realizează o ie. Kit-ul e o conexiune între vechi și nou. Dansul acului prin pânză devine imediat o plăcere, de-asta era necesar kit-ul, ca îndemn și imbold. Ai o mare mulțumire când vezi ce poți să faci cu mâinile tale, mai ales când finalizezi. Să nu-mi faci kit-ul cadou de Craciun, ca tu ai de toate si pot să iau de la tine orice, nu?” Fiica mea și-a ales un model de Vâlcea, foarte complicat și va trebui să il coasem împreună.

11. Ce evenimente sau produse, legate de promovarea identității românești mai ai planificate pentru viitorul apropiat?

Trebuie neapărat sa duc la capăt o idee legată de covoare și de copii. Mai ales că este în lucru dosarul pentru includerea scoarțelor în Patrimoniul UNESCO. Și trebuie să organizez mai multe șezători. Și să văd la bun sfârșit prima ediție a concursului de cusut ie pe care l-am lansat pe pagina ”semne cusute in actiune” de pe facebook. Acestea sunt cele mai importante obiective în 2015.

12. Kitul poate fi achiziționat și la Chișinău?

Prin comanda on-line KIT-ul poate fi achiziționat de oriunde din lume. Și din Chișinău. Un distribuitor în Chisinău înca nu avem, dar primul gând duce, firesc, la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală. Ar fi frumos să putem aranja așa ceva, noi ne dorim asta; cerere să fie!

klumea.eu.


Distribuie
..