Periculoşi pentru buget, pantofii cu toc sunt periculoşi şi pentru sănătate. Iată DE CE

Distribuie

Corpul uman nu a fost creat pentru a purta pantofi cu toc, dar aceştia au devenit o necesitate în garderoba oricărei fashioniste cu pretenţii. Dacă şi tu obişnuieşti să porţi adeseori pantofi cu toc, află care sunt risurile la care te expui fără să îţi dai seama.

Iată ce efecte pe termen lung au tocurile asupra sănătăţii:

Purtate la ocazii speciale, tocurile nu îţi vor influenţa în niciun fel sănătatea, însă dacă îi porţi în mod frecvent vei ajunge să îţi afectezi atât sistemul osos, musculatura, cât şi postura. Că vorbim de tocuri de 5, 7 ori 13 cm, efectele sunt aceleaşi.

Există un mit, acela că din cauza încălţarilor strâmte ori a celor cu toc vei ajunge să îţi deformezi picioarele şi să îţi apară monturi. Adevărul este că nu toată lumea care va purta încălţari nepotrivite va dezvolta aceste deformări ale labei piciorului, ci doar cele care sunt predispuse, de multe ori mai mulţi membri ai aceleiaşi familii. Tocurile, însă, favorizează apariţia lor, scrie  bzi.ro.

Din cauza încălţarilor prea strâmte, aşa cum sunt de multe ori pantofii cu toc, mai ales modelul stileto, care se poartă cu precădere sezonul acesta, pe termen lung degetele picioarelor se vor deforma şi ne vom alege cu degete „în ciocan”, extrem de inestetice în sezonul cald, dar şi dureroase. În acelaşi timp, circulaţia periferică va fi îngreunată, iar durerile vor fi mai intense după ce eliberam presiunea când ne descălţăm.

La nivelul musculaturii, pantofii cu toc influenţează elasticitatea muşchiului gambei, care se scurtează în timp şi devine mai rigid. Iar piciorul se va simţi inconfortabil chiar şi atunci când purtăm încălţări fără toc. Acelaşi efect apare şi în cazul tendonului lui Ahile, care din cauza că nu mai este folosit la aceeaşi intensitate se va scurta şi va deveni mai rigid.

Tot din cauza pantofilor cu toc riscăm să dezvoltăm osteoartrita, adică se deteriorează cartilagiile genunchilor. Studiile au demonstrat că atunci când purtăm pantofi cu toc, presiunea asupra genunchilor creşte cu aproximativ 26% fata de presiunea normală. Să nu mai spunem că toată greutatea corpului va fi suportată de o porţiune mult mai restrânsă a piciorului, fapt care va duce în timp la deformarea sistemului osos.

Îti recomandăm să te foloseşti de ele cu măsură. Iar între timp, roagă pe cineva să îţi maseze tălpile şi fă băi relaxante.

 


Distribuie
..