Un VIS al viitorului. Pastila contraceptivă pentru BĂRBAŢI

Distribuie

Pastilele contraceptive pentru bărbaţi – un Sfânt Graal al medicinei, cu un mare potenţial de piaţă – ar putea deveni realitate în viitor.

Noul pas înainte este reprezentat de o descoperire recentă a unei gene răspunzătoare cu coordonarea ultimelor stadii de dezvoltare a spermei, scrie scienceworld.com.

Gena, botezată Katnal1, a fost descoperită de specialiştii Centrului pentru sănătatea reproducerii al Universităţii din Edinburgh. Experimentele lor pe şoareci au arătat că această genă este vitală pentru crearea unei sperme viabile, deci un medicament care o dezactivează ar putea deveni prima pastilă contraceptivă pentru bărbaţi.

Studiile britanicilor au avut iniţial un obiectiv opus, aceştia investigând cauzele infertilităţii la bărbaţi. Cercetătorii modificau aleatoriu codurile genetice ale şoarecilor, pentru a vedea care deveneau infertili, căutând apoi mutaţiile răspunzătoare. Astfel au ajuns la Katnal1, care conţine instrucţiunile de producere a unei proteine cu un rol important în celulele care ajută la producerea spermei.

„Dacă am putea găsi o metodă prin care să modificăm această genă direct în testicule am putea crea un contraceptiv nonhormonal”, explică dr. Lee Smith, unul dintre cercetători, citat de BBC.

„Cel mai important aspect ar fi că efectele unui astfel de medicament ar fi reversibile, deoarece Katnal1 afectează numai spermatozoizii în ultimele lor stadii de dezvoltare, deci nu ar influenţa în niciun fel primele stadii ale dezvoltării lor ori abilitatea de a produce spermă.”

De ce este atât de dificil de creat o pilulă contraceptivă pentru bărbaţi?

În termeni metabolici, costul reproducerii este foarte mare pentru femei, deci, din punct de vedere evoluţionar, este mai bine să abandonezi conceperea unui copil într-o anumită lună decât să continui în condiţii nefavorabile.

De exemplu, dacă o femeie este deja gravidă, este evident că nu există niciun avantaj în fertilizarea unui nou embrion, care ar putea compromite prima sarcină. Aşa că, imediat ce o femeie rămâne însărcinată, nivelurile ei hormonale se modifică pentru a preveni formarea unor ovule noi. Acesta este şi efectul pastilelor contraceptive pentru femei, care imită respectivele schimbări hormonale.

Pentru bărbaţi, costul reproducerii este mult mai scăzut iar selecţia naturală nu ar avea de ce să favorizeze bărbaţii care devin infertili după ce au lăsat o femeie însărcinată. Aşa că bărbaţii nu au „un întrerupător” natural pe care să-l poată exploata un medicament cu acţiune hormonală.

În schimb, pastilele contraceptive pentru bărbaţi trebuie să vizeze producerea spermei sau viabilitatea ei ori să inhibe, în diverse feluri, ejacularea – fără efecte secundare negative. Este nevoie deci de multe studii înainte de a putea cumpăra astfel de pastile contraceptive masculine, soluţiile rămânând prezervativele, vasectomia ori castrarea chimică – nu foarte atrăgătoare.


Distribuie