Tradiţii şi obiceiuri de RUSALII
Duminică, la 50 de zile după Paşti, creştinii ortodocşi sărbătoresc minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului, sărbătoare care mai poartă şi denumirea de RUSALII.
În tradiţie se spune că aceia care nu ţin sărbătoarea de RUSALII vor fi pedepsiţi de Iele. Reprezentări mitice feminine, Rusaliile sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Împărat şi spirite malefice, scrie romanianmonasteries.org. Ielele, aşa cum li se mai spune, sunt spirite rebele ale morţilor care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lăcaşurile lor pământene şi încep sa facă necazuri oamenilor. Sătenii se fereau să le rostească numele, astfel că „Iele” a devenit cel mai popular cuvânt la adresa lor şi provine, de fapt, de la pronumele personal „ele”, scrie Româniatv.net.
Potrivit tradiţiei, Ielele sunt fecioare frumoase, îmbrăcate în alb, fecioare bătrâne, spirite sau duhuri rele şi locuiesc prin păduri neumblate şi neatinse de om. Rusaliile sunt mereu însoţite de lăutari, dansează mereu şi întind mese pe iarbă. Petrec şi dansează mirific, însă muritorii nu au voie să le vadă. Ca să se ferească de duhurile rele, oamenii îşi împodobesc locuinţele cu leuştean, tei, usturoi, dar încearcă şi să îmbuneze spiritele morţilor cu ofrandele specifice.
Dacă în noaptea de RUSALII vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor. La sate în special se păstrează tradiţia ca în această zi oamenii să se ducă la biserică, pentru sfinţirea crengilor de tei şi nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli. Aceste crenguţe se agaţă apoi la streaşina caselor sau la icoane. Se spune că acestea te vor apăra de cele rele.
Faimos este şi jocul Căluşarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele. Dansul Căluşarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit Dansul Ielelor ce i-a luat minţile, acesta fiind singurul leac.
Se mai spune că de la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să culegi plante tămăduitoare.
Indiferent dacă păstraţi sau nu aceste obiceiuri, important este că aceasta este o sărbătoare care e bine să fie întâmpinată împreună cu familia.