Soarele dictează cât de sănătoasă și lungă va fi viața ta

Distribuie

Oamenii care s-au născut în perioadele de activitate solară intensă trăiesc în medie cu aproximativ 5 ani mai puțin decât cei concepuți și născuți în perioadele calme ale ciclurilor solare. Mai multe studii realizate de cercetători americani și norvegieni demonstrează că radiațiile solare ne scurtează viața încă din uterul mamei.

Viața pe Pământ depinde de Soare, dar durata vieții umane este influențată de ciclurile solare într-o proporție mult mai mare decât ne așteptam. Un ciclu solar durează în medie 11 ani, iar la mijlocul acestei perioade se înregistrează de obicei o activitate puternică, cu erupții solare masive, valuri gigantice de radiații și zeci de mii de pete pe suprafața Soarelui. Spre exemplu, ultimul ciclu solar a început în ianuarie 2008, a avut o perioadă de maximă activitate în 2013 care s-a repetat, la scară mai redusă, în vara anului 2015. Din 2016, vor urma patru sau cinci ani de acalmie, în care erupțiile solare vor fi semnificativ reduse.

Ciclurile solare, responsabile pentru durata vieții

În anul 2007, un grup de cercetători americani au atras prima dată atenția asupra faptului că persoanele născute în timpul maximei solare au o durată de viață mai redusă. Ei au comparat durata de viață a 300.000 de cetățeni din statul Maine (SUA) timp de 29 de ani. Studiul lor a fost confirmat de o analiză mult mai amplă, realizată în 2010, în care au fost luați în calcul toți cetățenii americani născuți în cele 50 de state. Conform statisticilor, persoanele născute între anii 1967 – 1970 și între 1998 – 2002 au o durată de viață mai redusă cu câțiva ani față de media pe țară, iar cei care s-au născut între 1977 – 1980 și între 1988 – 1991 vor trăi cu aproximativ 5 ani mai puțin decât media.

Radiațiile ultraviolete ne scurtează viața

Cercetătorii norvegieni au continuat analizele realizate de americani și au ajuns la aceeași concluzie: bebelușii concepuți în perioadele calme ale ciclului solar au mai multe șanse să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă. În timp ce bebelușii concepuți în anii în care exploziile solare sunt puternice sunt afectați încă din uterul mamei de radiațiile ultraviolete, prezintă un risc mai mare să aibă o sănătate fragilă și trăiesc cu aproximativ 5 ani mai puțin decât media. Se presupune că radiațiile ultraviolete degradează acidul folic și vitamina B9, atât de necesare pentru concepția unui bebeluș sănătos. Conform statisticilor, s-a observat că fetele sunt mai expuse acestor riscuri decât băieții, iar radiațiile solare sunt răspunzătoare și pentru problemele de fertilitate pe care le au mai târziu, în perioada adultă. Autorii studiului sfătuiesc tinerele mame să se ferească să stea prea mult la soare în perioada gravidității și să combată efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete printr-o dietă bogată în legume și fructe proaspete.

libertateapentrufemei.ro.


Distribuie
..