Secretele CĂSCATULUI. De ce o facem şi ce ascunde acest fenomen CURIOS

Distribuie

Căscatul este un fenomen fiziologic şi toată lumea consideră că dacă eşti obosit, caşti. În popor, se spune că atunci când un om cască regulat, el trebuie neapărat să se odihnească. Iată câteva detalii pe care nu le cunoaştem despre acest fenomen interesant.

Căscatul este fenomenul controlat de hipotalamus și conform cercetărilor de specialitate durează circa 6 secunde. De asemenea, căscatul este molipsitor. Atunci când cineva începe să caște, din mai multe motive se transmite și la ceilalți, ca un virus.

Experţii explică contagierea prin declanşarea mecanismelor emfatice care lucrează pentru a menţine vigilenţa de grup.

Există câteva teorii emise de specialiștii care explică acest fenomen. Deci, căscatul apare atunci când există o lipsă mare de oxigen. Creierul provoacă acest fenomen pentru a echilibra nivelul de oxigen din organism. La fel, s-a demonstrat că este o formă de răcire a creierului, ca un restart.

Un experiment foarte curios a fost efectuat în acest sens. S-au format două grupuri, în primul oamenii aveau pe cap un prosop cald, iar al doilea, unul rece. S-a constat că acei cu prosopul cald pe cap căscau mult mai des decât ceilalți.

Căscatul des ascunde și unele afecţiuni. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

1. Lipsa de magneziu

Lipsa de magneziu din organism provoacă starea generală de somnolență.

2. Anemia

Anemia este cea mai des întâlnită cauză a căscatului. Atunci când hemoglobina scade, automat se declanșează și căscatul pentru a echilibra întregul sistem.

Deasemenea, este o relaxare a musculaturii. Cu cât organismul este mai obosit, cu atât căscatul se produce mai des.

3. Mușchii tensionați

De asemenea, căscatul mai este atribuit și malformațiilor congenitale ale inimii, bolilor sistemului nervos central sau migrenelor.


Distribuie