Se poate trăi și așa! Jeanne a fumat și a mâncat kilograme de ciocolată săptămânal până la 117 ani

Distribuie

De-a lungul timpului, pe Internet au apărut tot felul de născociri despre cei mai bătrâni oameni din lume, însă puţine au la bază dovezi clare. Ei bine, în mod oficial, franţuzoaica Jeanne Louise Calment a fost cea mai longevivă persoană din istorie, trăind 122 de ani şi 164 de zile.

Povestea femeii a început pe 21 februarie 1875, în Arles, un orăşel din sudul Franţei. S-a născut într-o familie simplă, de oameni muncitori, având un singur frate. Niciodată nu a părăsit locul natal. Nici nu a fost curioasă să vadă ce e în afara “universului” său…

Avea 13 de ani când l-a întâlnit pe Vincent Van Gogh, marele pictor olandez. Faţă în faţă. În 1888, artistul călca pragul unui magazin mic din Arles pentru a cumpăra nişte pânză. Proprietarul buticului era chiar tatăl lui Jeanne. “Era murder, prost îmbrăcat, foarte urât, nepoliticos şi dizgraţios”, povestea femeia într-un interviu acordat în 1985.

Deşi nu venea dintr-un neam bogat, Jeanne a avut norocul să se căsătorească, la 21 de ani, cu un bărbat înstărit. Fernand Nicolas i-a asigurat soţiei sale tot luxul din lume, astfel că ea nu a fost nevoită să lucreze niciodată. În schimb, îşi petrecea timpul jucând tenis şi călătorind. Fernand a murit în 1942, la 73 de ani, fiind otrăvit. Singurul lor copil, o fată pe nume Yvonne Marie, a murit la doar 36 de ani, de pneumonie.

În 1965, când bifa 90 de primăveri, Jeanne a făcut o afacere incredibilă. I-a vândut un apartament unui avocat de 47 de ani, în contract fiind scris negru pe alb un aspect foarte important. Cumpărătorul se obliga să îi plătească lunar suma de 2.500 de franci, până în ultima zi de viaţă a femeii. După câţiva ani de la încheierea tranzacţiei, avocatul a murit de cancer, astfel că soţia sa a continuat să vireze banii către Jeanne, exact aşa cum se stabilise. De ce am spus că a fost o tranzacţie incredibilă? Pentru că, într-un final, după atâţia ani de viaţă, Jeanne a primit o sumă dublă faţă de valoarea reală a imobilului.

Când a împlinit 110 ani, Calment a fost la un pas să dea foc casei în care locuia, aşa că familia acesteia a hotărât că e momentul să fie mutată într-un centru special de îngrijire pentru bătrâni. Atenţie, avea 110 ani, era lucidă şi conştientă de tot ce se întâmpla în jurul ei!

Jeanne Calment a primit titlul de cea mai vârstnică persoană în viață în anul 1988, când avea 113 ani. La 17 octombrie 1995, a împlinit 120 de ani și 238 zile, devenind, oficial, cea mai longevivă persoană din istorie. În acea zi, o depășea și pe japoneza Shigechiyo Izumi, care la momentul morții sale, la 21 februarie 1986, avea 120 de ani și 237 zile.

Franțuzoaica a avut o condiție fizică de invidiat de-a lungul vieţii. La 85 de ani practica scrima şi mergea pe bicicletă. Nu a stat departe nici de vicii, ba din contră. Jeanne a recunoscut că a fumat două ţigări pe zi de la 21 de ani până când a împlinit 117. Întrebată care sunt secretele longevității sale, aceasta a enumerat uleiul de măsline, pe care l-a folosit atât în alimentație cât și ca unguent, vinul de Porto și dieta bogată în ciocolată, din care consuma aproape un kilogram pe săptămână.

Şi-a păstrat luciditatea până în ultima zi de viaţă, pe 4 august 1997… 

a1.ro.


Distribuie
..