Pericolul ascuns la care te expui de fiecare dată când apeși butonul liftului

Distribuie

Data viitoare când folosești liftul, ar fi indicat să te speli pe mâini, avertizează oamenii de știință americani. Potrivit unui studiu publicat în revista „Open Medicine”, butoanele liftului au de o sută  de ori mai multe bacterii decât o toaletă publică.

 

Cercetătorii au luat probe de pe 120 de butoane din lifturi diferite şi de pe 96 de suprafeţe din băi diferite. Rezultatele sunt incredibile: 61% dintre butoanele lifturilor erau colonizate de bacterii, comparativ cu 43% în băi.

Chuck Gerba, profesorul de Microbiologie şi Ştiinţele Mediului de la Arizona’s College of Public Health, afirmă că vasul de toaletă din băile publice este mai curat spre deosebire de alte obiecte. El îşi argumentează afirmaţia printr-un procentaj: 48 % dintre femeile care folosesc o baie publică curăţă vasul toaletei înainte să-l folosească.

Vestea bună este că bacteriile descoperite aici nu erau foarte periculoase, însă faptul că foarte multe persoane ating aceste butoane creşte riscul unei contaminării.

Interesant este că studiul a mai demonstră că există în spital obiecte chiar mai murdare decât butoanele de lift: tastaturile de calculator şi aparatele cu ultrasunete.

Având în vedere că butoanele liftului sunt mai murdare decât băile publice, specialiștii ne sfătuiesc să apăsăm butonul liftului cu un șervețel sau să ne spălăm mâinile imediat cum ieșim din lift.

unica.ro.


Distribuie
..