OBICEIURI care îţi pun în PERICOL cariera

Distribuie

Vrei ascensiunea profesională? Faci tot ce trebuie, ba chiar mai mult, pentru a avansa, dar nimic nu pare să fie suficient? Cu siguranţă, ai cel puţin două dintre aceste obiceiuri contraproductive, de care ar trebui să scapi cât mai repede.

Să nu respecţi pauza de prânz şi să lucrezi în timpul ei
Vrei să-i demonstrezi şefului tău că înţelegi importanţa capitală a respectării termenelor şi asta presupune să nu respecţi pauza de prânz şi să lucrezi în timpul ei ca să termini un raport anume până la o anumită oră. Asta merge o dată, de două ori, dar sub nicio formă nu trebuie să-ţi faci un obicei din asta. În zilele în care nu ai termene restrictive, ia-ţi o pauză binemeritată ca să-ţi reîncarci bateriile. Respectă-ţi timpul de odihnă, discută cu un coleg şi bucură-te de pauză.

Să răspunzi la e-mailuri după încheierea programului de lucru

De asta se numeşte „timp personal”, căci e timpul tău personal, pe care-l poţi petrece făcând ceea ce îţi place ţie . De pe această listă lipseşte probabil supravegherea atentă a inboxului de parcă ar fi cel mai important lucru din lume şi totodată o bombă cu ceas. Menţinerea unui echilibru între viaţa profesională şi cea personală e o necesitate. Vor exista momente când va trebui să fii disponbil oricând vei fi sunat din cauza unui proiect care trebuie dus la bun sfârşit indiferent de program. Cu excepţia acelor momente, aruncă-ţi telefonul cât mai departe şi pune-ţi în cap să nu te mai uiţi la el până în următoarea zi de lucru. Un şef competent trimite mailuri în timpul orelor de program.

Să nu-ţi iei concediu
Ar trebui să foloseşti din plin toate zilele de concediu pe care le ai la dispoziţie. Munca de zi cu zi va face să ţi se pară că nu e niciodată momentul perfect să laşi totul baltă şi să pleci în vacanţă, dar adevărul e că momentele perfecte nu există.  Fixează din timp o întâlnire cu şeful tău pentru a discuta când vi se pare ambilor oportun să pleci într-o vacanţă şi ce proiecte ai de terminat înainte de asta. Firmele mari, trusturile importante le impun angajaţilor lor să-şi foloseasca zilele de concediu. Cine are nevoie de un angajat epuizat ?

Să dai prea multe explicaţii
Trebuie să te duci la medic fiindcă te doare ceva. Trebuie şeful tău să ştie de ce pleci mai devreme ca să te duci la doctor? Absolut deloc. Uneori dăm explicaţii în exces angajatorilor pentru a demonstra că avem nevoie de o zi liberă. Lucrurile care se întâmplă în viaţa ta personală sunt treaba ta. E nevoie doar să aduci o adeverinţă medicală ca să fie evident că nu încerci să tragi chiulul.

Să nu iei cuvântul la şedinţe
Poate eşti ultimul venit în firmă sau ai fost mutat într-un alt departament, dar asta nu e o scuză pentru a nu deschide gura când eşti chemat la o şedinţă. Nu subestima niciodată importanţa aportului tău. Cel mai adesea cineva va spune ceea ce ţie ţi-e frică să zici şi tuturor le va plăcea. Asumă-ţi meritele ideilor tale şi vorbeşte cu încredere despre ele. Dacă ai un şef care vrea să vorbească numai el şi-i umileşte pe cei care încearcă să spună ceva, declarând că au idei proaste, e timpul să-ţi cauţi un alt loc de muncă.

Să-ţi iei mai multe responsabilităţi decât poţi duce
Eşti doar o persoană, nu poţi face tu toată munca. Nici nu e cazul să duci doar tu tot greul. Sigur că vrei să-ţi impresionezi şeful şi colegii arătându-le că ştii să lucrezi eficient şi că-ţi duci munca la bun sfârşit, dar nu compromite calitatea muncii tale pentru că ţi-ai asumat prea multe responsabilităţi. În mod sigur nu va observa nimeni că faci mai mult decât ar trebui, dar sigur vor observa toţi atunci când vei greşi. Fă-ţi numai treaba ta şi fă-o bine!


Distribuie
..