Motivul pentru care ni se încreţesc degetele atunci când stăm prea mult timp în apă

Distribuie

Cu toţii o ştim: atunci când stăm prea mult timp în apă, ni se încreţeşte pielea de pe degete. Se întâmplă când facem baie mai mult de 20 de minute, chiar şi când avem mai multe vase de spălat, dar mai ales acum, în perioada verii, când uităm să mai ieşim din mare sau din piscină.

Te-ai întrebat vreodată care este explicaţia acestui fenomen? Dacă până acum credeai că degetele se încreţesc deoarece absorb apa şi se umflă, ei bine, te-ai înşelat. Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că pielea încreţită este o reacţie a sistemului nervos autonom, cel care controlează şi ritmul  inimii şi respiraţia. De fapt, degetele nu se umflă, ci se îngustează, pentru că vasele de sânge din interiorul lor se contractă.

 

Degetele de la mâini şi de la picioare sunt cele mai predispuse să se încreţească, deoarece pielea din aceaste zone are un strat mai subţire de keratină şi este lipsită de păr, care ar putea secreta uleiul protector numit sebum.

Mai mult, neurologii susţin că apariţia cutelor are drept explicaţie evoluţia noastră. Corpul nostru se adaptează la mediul înconjurător. Practic, aceste cute formate pedegete oferă o aderenţă mai bună, îmbunătăţind, astfel, capacitatea noastră de a prinde mai bine în mână diverse lucruri atunci când suntem sub apă.

Cu toate acestea, există situaţii în care pielea de pe degete se încreţeşte chiar şi fără să le ţii în apă. Cauzele pot varia de la infecţii, precum Candida, la probleme cu glanda tiroidă, lupus sau diabet şi până la deshidratare.

unica.ro.


Distribuie
..