Marile SECRETE din spatele zilei de naştere. Vezi ce se întâmpla în trecut
Nimeni nu se mai gândeşte azi de ce ne sărbătorim ziua de naştere în fiecare an. În spatele acestui gest se ascund însă fapte istorice puţin cunoscute. Vezi în textul de mai jos de ce sărbătorim ziua de naştere şi cum a evoluat în timp sărbătorirea acestui ritual.
Rădăcini biblice
Nu se ştie cu exactitate care este originea sărbătoririi zilei de naştere şi a tortului care se face cu această ocazie. Se ştie, însă, că din Egiptul Antic vine prima menţiune (una biblică, în Geneza, 40:20) a sărbătoririi zilei de naştere a unui faraon, în jurul anului 3.000, înainte de Hristos, scrie realitatea.net.
Totuşi, egiptologul James Hoffmeier este de părere că ea se referă la ziua încoronării faraonului, şi nu la ziua sa de naştere. În opinia lui, o asemenea zi reprezintă pentru faraon „naşterea” lui ca zeu.
Lumânările pe tort
Cei care au adăugat lumânările sunt grecii, ei oferind prăjituri în formă de Lună lui Artemis, în semn de preţuire pentru această zeiţă. Pentru a reda strălucirea Lunii şi frumuseţea ei, grecii aprindeau lumânări pe care le puneau pe aceste prăjituri, totul pentru a obţine un efect strălucitor. Cel mai probabil, grecii au luat ideea celebrării zilei de naştere de la egipteni.
Noutatea romanilor
Romanii au fost primii care au sărbătorit oamenii simpli, căci grecii îşi sărbătoreau doar zeii şi zeiţele.
Romanii îşi sărbătoreau prietenii şi familia, inclusiv în cadrul unor serbări publice, pentru că data naşterii celor mai faimoşi oameni să fie reţinută de toţi.
Cei care îşi sărbătoreau 50 de ani de viaţă primeau o prăjitura specială, făcută din făină, ulei de măsline, miere şi brânza rasă.
Romanii au sărbătorit o perioadă lungă de timp numai bărbaţii, însă femeile au început să fie sărbătorite şi ele în jurul secolului al XII-lea.
Un ritual păgân la început
La început, creştinii au considerat ziua de naştere un ritual păgân. În primele sute de ani de existenţa, Biserica creştină a considerat ziua de naştere a unui om un lucru rău.
În jurul secolului al IV-lea, creştinii şi-au schimbat atitudinea şi au început să sărbătorească ziua de naştere a lui Iisus ca sărbătoare a Crăciunului. Biserica a aceptat-o şi pentru a-i atrage de partea lor pe cei care sărbătoreau Saturnaliile romane.
Contribuţia Revoluţiei Industriale
O perioadă, petrecerile ocazionate de ziua de naştere a cuiva implicau prăjituri doar pentru cei mai bogaţi. Ingredientele de baza erau considerate un lux.
Totuşi, Revoluţia Industrială a permis răspândirea lor în rândul tuturor oamenilor. În plus, brutăriile au început să ofere prăjituri pre-fabricate, la sfârşitul secolului al XIX-lea, preţul lor fiind unul mic.
Cantecul tradiţional
Nu în ultimul rând, în 1893, americanii Patty Hill şi Mildred J. Hill au scris un cântec numit „Good Morning To All”. El trebuia cântat de elevi înainte de începerea orelor.
Robert Coleman l-a prelucrat în 1924, adăugând şi câteva versuri. Astfel, cântecul a devenit celebrul „Happy Birthday To You”.