Incredibil, dar adevarat! CIOCOLATA, pe cale de DISPARIȚIE

Distribuie

Veste amară pentru iubitorii de dulciuri: se pare că ciocolata va ajunge un produs de lux. O vom cumpăra cu gramul, dacă pretul la cacao continuă să crească la fel ca până acum.

Peste 20 de ani, ciocolata va fi atât de rară şi de scumpă încât o persoană cu venituri medii nu îşi va mai permite să o cumpere, avertizează experţii. Explicaţia? Seceta a distrus o mare parte din plantaţiile din Africa. Automat asta înseamna o reducere importantă a cantităţii de cacao de pe piaţa globală, în condiţiile unei cereri tot mai mari venite (mai ales) din China şi din Occident.

Şi veştile amare nu se opresc aici: pretul pentru cacao creşte şi din cauza temerilor că virusul Ebola ar ajunge şi în Coasta de Fildeş şi Ghana, ţări unde este localizată aproape 60% din producţia mondială de cacao. Mai mult, specialistii afirmă că solurile din plantaţiile tradiţionale de cacao din Africa se degradează rapid. Altfel spus, producţia va scădea atât de mult în următorii 20 de ani, încât nu vom mai vedea niciun baton de ciocolată în automatele de gustări – decât, poate, dacă ele vor fi făcute din roşcove în loc de ciocolată.

Fiecare român mănâncă, în medie, pe an, 1,9 kg de ciocolată, adică nici 2 tablete pe lună. Țara noastră este pe locul 11 în UE în ceea ce priveşte consumul de ciocolată.


libertatea.ro


Distribuie
..