De ce ni se „zbate ochiul” ! Explicaţiile doctorilor le contrazic pe cele din popor

Distribuie

„Zbaterea ochiului” are explicaţii ştiinţifice, spun specialiştii. Mulţi români, însă, văd în asta un semn, potrivit credinţelor populare păstrate din generaţie în generaţie.

Medicii spun că reflexul are o explicaţie pur ştiinţifică, şi recomandă prezentarea la un specialist în astfel de situaţii. “Zbaterea ochiului” poate fi interpretată ca o contracţie involuntară a muşchilor pleoapelor, scrie adevarul.ro.

Cauzele nu sunt definite cu precizie, ar putea fi o mulţime de cauze care irită nervul destinat muşchiului respectiv, de la expunerea la frig, curenţi de aer, radiaţii, praf, fum, până la afecţiuni mai grave cum ar fi conjunctivita sau alte afecţiuni inflamatorii, degenerative, traumatice sau chiar tumorale ale ochiului. Este bine ca pacientul să se adreseze medicului specialist pentru a se exclude o boală gravă ocular. Tratamentul este în funcţie de etiologie”, explică prof.univ.dr. Adriana Stănilă, şeful Secţiei Clinice Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.   

Ce spun credinţele populare  

Pe de altă parte, vechile credinţe populare spun că “zbaterea ochiului” este un semn, iar semnificaţia este alta pentru fiecare dintre ochi. “Ochiul drept de ţi se bate e de bine. Nu e bine să spui nimănui că ţi se bate ochiul, că şi el multe vede şi nu spune nimănui fără ştirea gurii tale. Ochiul stâng de ţi se bate e a supărare. Când ţi se bate ochiul drept, vei păţi ceva”.

Alte superstiţii legate de ochi  

Potrivit volumului citat, de ochi se leagă şi alte superstiţii. “Când ţi se joacă un ochi, ai să plângi. Dacă îţi intră un pai sau o firimitură în ochi, ca să iasă, scuipă de trei ori peste braţul drept. Se crede că micuţii care se uită mult la lumină vor fi slabi de ochi. Să nu te speli seara pe ochi, că orbeşti. Vinerea să nu coşi, că vei suferi de ochi. Să nu te speli pe cap lunea, miercurea şi vinerea, că te vor durea ochii. Boala de ochi se vindecă spălându-te cu apa în care şi-a spălat preotul mâinile după săvârşirea sfintei liturghii sau cu apă de râu luată în Vinerea Paştelui sau în oricare zi, dar înainte de răsăritul soarelui”.Distribuie
..