De ce şi când NU au voie femeile să intre în Biserică

Distribuie

Deşi prezenţa femeii în Biserică are un rol extrem de important din punct de vedere religios, există interdicţii cu privire la accesul în lăcaşele de cult. Iată care sunt acestea.

Majoritatea celor care merg cu regularitate la biserică suntem noi, femeile. Noi respectăm cu stricteţe ritualurile bisericeşti şi tot noi ducem mai departe, transmiţând, din generaţie în generaţie, puterea credinţei creştine. Suntem urmaşele Sfintei Născătoare, dătătoare de viaţă. În ciuda scrierilor religioase, potrivit cărora, odată botezaţi, suntem cu toţii fiii lui Hristos, barbaţi şi femei deopotrivă, tocmai nouă, celor mai înverşunate păstrătoare ale tradiţiilor creştine, ni s-au impus, cu vremea, anumite interdicţii legate de accesul în lăcaşele de închinăciune, scrie unica.ro.

Reguli sau superstiţii?

La un moment dat, mai-marii Bisericii au găsit de cuviinţă că nu avem voie să păşim în lăcaşele de cult în zilele „murdare” ale lunii, când nici să ne împărtăşim, nici să luăm anafura sau apa sfinţită nu ne este permis. Apoi, intrarea în Altar e interzisă cu desăvârşire, încă din primele clipe de viaţă, la botez doar băieţeii fiind închinaţi şi acolo.

Doar călugăriţele au acces în Altar, pentru a aprinde candele şi lumânări şi pentru a face curaţenie. Nouă ne este permis numai la sfinţirea unui lăcaş de cult. Preoţii zilelor noastre, în special cei care încurajează perpetuarea credinţei creştine, sunt mai permisivi. Explicaţia interdicţiei accesului în biserica în perioada menstruaţiei ar fi una cât se poate de simplă.

La vremea când a fost impusa restricţia, femeile nu aveau lenjerie intimă, nici absorbante. Prin urmare, exista posibilitatea murdăririi lăcaşului de închinăciune. Astazi, situaţia este cu totul alta. Cât despre accesul în Altar, unde exista icoana care reprezintă atât bărbatul, cât şi femeia, unde Sfânta Fecioară Maria a fost dusă, la vârsta de 3 ani, de arhiereul Zaharia, restricţia rămâne.

Să ne ferim de avaton!

Departe de a fi un blestem, chestiune interzisa prin însăş‑i natura credinţei, avatonul este o lege menită sa interzica accesul femeii în anumite mănăstiri ortodoxe. Acesta a fost dat, iniţial, pe pamântul Sfântului Munte Athos, în Grecia, unde sălăşluiesc numai călugări bărbaţi. Urmând aceea‑şi tradiţie monahală, mai multe mănăstiri din lume au preluat avatonul. Nu au voie sa intre femei, nu se consumă niciodată carne ‑şi se ţin slujbe de la miezul nopţii până în zori.


Distribuie
..