Cum să cureţi cuptorul fără să foloseşti detergenţi

Distribuie

Ar trebui să ne gândim serios la demararea curăţeniei de primăvară. Cu ce începem? Este clar, cu bucătăria. Iată mai jos câteva sfaturi utile şi eficiente pentru a vă curăţa cuptorul rapid şi fără să folosiţi detergenţi plini de chimicale.

Aveţi nevoie de:

– mănuşi de unică folosinţă

– o sticlă de tip spray

– o lavetă

– paletă din silicon sau plastic

– apă

– oţet alb

– bicarbonat de sodiu

 Indicaţii pentru curăţarea cuptorului, potrivit gustos.ro.

 1. Deschideţi cuptorul şi scoateţi totul din interiorul său (grilaje, rotişoare, aparate de măsurat temperatura etc.).

 2. Într-un bol, amestecaţi 150 de grame de bicarbonat de sodiu cu câteva linguri de apă. Ajustaţi cantitatea fiecăruia dintre ingrediente până când obţineţi o pastă omogenă. Aproximativ 3 linguri de apă sunt suficiente pentru a obţine consistenţa dorită.

 3. Puneţi-vă mănuşile şi întindeţi pasta din bicarbonat şi apa pe pereţii şi pe uşa cuptorului. Evitaţi zonele prin care iese flacăra atunci când este pornit cuptorul. Cu ajutorul mănuşilor veţi putea întinde pasta şi în cele mai murdare colţuri. Bicarbonatul va căpăta o culoare maronie, însă nu trebuie să vă faceţi griji. Acoperiţi suprafeţele foarte bine cu pastă din plin.

 4. Închideţi uşa şi lăsaţi pasta să acţioneze cel puţin 12 ore (eventual, peste noapte).

 5. După ce au trecut cele 12 ore, deschideţi cuptorul. Umeziţi o lavetă şi curăţaţi toată pasta pe care aţi întins-o în interiorul cuptorului. Dacă nu reuşiţi să curăţaţi pasta doar cu ajutorul lavetei, folosiţi şi o spatulă din silicon ori plastic.

 6. Au mai rămas urme de bicarbonat? Nicio problemă. Puneţi oţet alb într-o sticlă de tip spray şi pulverizatţ pe zonele cu pricina. Astfel, bicarbonatul se va transforma într-un soi de spumă.

 7. Clătiţi cu ajutorul lavetei umede şi ştergeţi cu un prosop uscat. Puneţi grilajul înapoi (pe acesta îl puteţi curăţa exact ca pe cuptor, lăsându-l peste noapte cu pasta deasupra lui).

 


Distribuie
..