Comorile adâncurilor. Peşteri UNICE în lume, care îţi taie respiraţia (FOTO)

Distribuie

Peşterile, vreme de mii de ani au constituit locuinţele principale ale oamenilor. În interiorul lor natura a sculptat adevărate palate de cleştar, care astăzi reprezintă importante puncte de atracţie turistică.

Iată o listă a acestor minuni ale naturii, care se disting prin unicitatea lor.

1. Peştera Benagil, Algarve, Portugalia

Aceasta este situată în apropierea plajei Benagil, din regiunea lutisană Algarve. Este o peşteră litorală, acoperişul ei este o fereastră deschisă spre cer.

2. Peştera de cristal, Islanda

Se află situată în vârful celui mai înalt vulcan activ din Islanda, la o altitudine de 2100 de metri. S-a format din calote de gheaţă, iar pereţii săi parcă sunt coloraţi în albastru.

3. Peştera Devetaşka, Bulgaria

Are o istorie uimitoare, iar în prezent este casa a peste 30.000 de lilieci. Este închisă vizitatorilor în lunile iunie-iulie, atunci când este perioada de reproducere a liliecilor.

4. Peştera Licuricilor, Noua Zeelandă

Milioane de licurici atârnă de tavanul peşterii, iar peisajul strălucitor imită cerul înstelat al nopţii.

Strălucirea este dată de fapt de larvele licuricilor, care imită cerul nopţii pentru a atrage insectele, pe care le prind în nişte pânze de mătase, pe care le „croşetează”.

5. Cueva de Arpea, Spania

Se află sub straturile de roci din Valea Aezkoa, din regiunea bască a nordului Spaniei. A fost locuită, iar în timpurile mai apropiate constituia un excelent prilej de refugiu pentru ciobani, când vremea era rea.

6. Peştera Minnehaha Falls, SUA

Se află aproape de locul unde Minnehaha Creek se varsă în Mississippi, iar cascada îngheaţă în timpul iernii, formând o peşteră temporară în spatele peretelui de gheaţă, înalt de 16 metri. Minnehaha Creek este situat în Hennepin Country, în statul Minnesota.

7. Peştera Fingal, Scoţia

Se află pe o insulă nelocuită, Staffa, din Insulele Hebride interioare, ce ţin de Scoţia. Este formată din coloane hexagonale din bazalt, iar sunetele produse de ecoul izbiturii valurilor crează o atmosferă de catedrală.

8. Marea Peşteră de Cristal, Mexic

Se află în localitatea Naica, din statul mexican Chihuahua. Se află la o adâncime de peste 300 de metri, sub Muntele Naica, iar aici au fost găsite cristale gigantice de selenit, cu lungimea de până la 12 metri şi grele de aproape de 55 de tone.

9. Cenote Ik Kil, Mexic

Este o peşteră fără acoperiş, aflată în partea central-nordică a Peninsulei Yucatan, în parcul Arheologic Ik Kil, lângă Chichen Itza. Vizitatorilor le este permis să înoate aici, în apa aflată la 26 de metri sub nivelul solului.

10. Gruta do Lago Azul, Brazilia

Se află la 20 km de oraşul Bonito, din statul brazilian Mato Grosso do Sul, iar numele îi vine de la faptul că în interirorul său se găseşte un lac superb.

Foto: rtv.net


Distribuie
..