Cele mai CIUDATE şi SPECTACULOASE locuri de pe Pământ
Atunci când nu reuşim să găsim o explicaţie ştiinţifică pentru lucrurile sau fenomenele pe care le întâlnim, apelăm la extratereştrii sau alte creaturi din ate lumi.
În sudul Tasmaniei există Istmul Eaglehawk Neck, care leagă Peninsula Tasmania de zona continentală ce poartă acelaşi nume. Istmul reprezintă o formaţiune geologică rară, arătând precum un paviment alcătuit din sute de formaţiuni perfect egale, asemănătoare pietrelor folosite la paviment. Eaglehawk Neck este cunoscut şi pentru că aici a fost prima închisoare din lume păzită de câini. Prizonierii de la Port Arthur, care vroiau să evadeze, trebuiau să parcurgă o distanţă de 450 de metri lungime şi 35 de metri lăţime. Nouă câini de pază asigurau zona respectivă. Câinii erau situaţi la distanţe egale unul de celălalt şi erau înfometaţi pentru a înhăţa pe oricine vrea să treacă de ei. Conform legendei, doar trei deţinuţi au reuşit să scape.
Lacul Hillier are în jur de 700 de metri lungime şi arată precum un milkshake de căpşuni sau o gumă uriaşă de mestecat. Nu în ultimul rând, se spune că arată precum o apă în care s-au scurs numeroase substanţe dubioase. Lacul este înconjurat de nisip alb şi o pădure deasă care este în contrast total cu apa de culoare roz. Lacul Hillier nu este singurul lac roz din lume, dar este singurul pentru care încă nu s-a descoperit o explicaţie plauzibilă. La început s-a spus că de vină ar fi lumina soarelui, dar această variantă a fost infirmată când s-a stabilit că apa rămâne roz în orice condiţii. Cel mai probabil, apa devine roz din cauza microorganismelor, a algelor şi a bacteriilor. Cert este că apa nu este periculoasă pentru om.
Cu milioane de ani în urmă, când Sahara se afla sub ape, s-au format depozite mari de calcar. Odată cu retragerea apelor, vântul a dat forme ciudate depozitelor de calcar. Acum, acestea arată precum nişte ciuperci uriaşe. Deşertul Alb, aflat în apropiere de Farafra, reprezintă o formaţiune geologică unică. Figurine albe uriaşe îşi schimbă constant formele din cauza vântului. Farafra este una dintre cele mai mici şi izolate aşezări umane din Egipt. Are 4.000 de locuitori şi este la circa 200 de kilometri de cea mai apropiată aşezare umană. Legenda spune că figurinele uriaşe reprezintă soldaţii lui Cambise al II-lea, rege al perşilor, care au dispărut în deşert, după ce au cucerit Egiptul.
Cândva, prin Valea Morţii din Namibia curgea un râu, de-a lungul căruia se afla o pădure deasă. Treptat, însă, râul a secat, lăsând în urmă o zonă aridă şi fără viaţă. Valea Morţii a devenit cea mai înaltă dună de nisip din lume şi o zonă în care se mai găsesc doar urme ale strălucitoarei păduri care exista cândva. Zona a fost denumită Valea Morţii în momentul în care specialiştii şi-au dat seama că au de a face cu un adevărat cimitir de copaci. Copacii practic s-au mumificat, condiţiile nepermiţându-le să se descompună. În schimb, copacii s-au pietrificat.
Situat în Mauritania, Ochiul Saharei seamănă cu un crater de pe Lună. Formaţiunea respectivă continuă să atragă oameni de ştiinţă. Considerat unul dintre marile mistere ale lumii, Ochiul Saharei a fost descoperit din greşeală de astronauţi care pozau deşertul de pe o navetă spaţială. La început s-a crezut că Ochiul Saharei reprezintă locul unde a căzut un meteorit, mai ales din cauza dimensiunilor enorme, 50 de kilometri în diametru. Alţi specialişti susţin că Ochiul Saharei este rezultatul activităţii unui vulcan. În cele din urmă s-a stabilit că este rezultatul eroziunii, dar încă nu se ştie ce a dat forma circulară.