Când te uzi mai tare: când mergi sau când alergi prin ploaie?

Distribuie

Oamenii dezbat încă această problemă foarte importantă, de fiecare dată când plouă, deşi răspunsul a fost oferit încă din 1976, de către matematicianul David Bell, profesor la Harvard.

Răspunsul său a fost că, dacă picăturile de ploaie cad vertical, sau dacă vântul ţi le „aruncă” din faţă, ar trebui să fugi: cu cât alergi mai repede, cu atât te uzi mai puţin, pe aceeaşi distanţă.

Iar dacă vântul bate din spate, strategia ideală este tot să alergi – dar aici ecuaţia se complică puţin, deoarece, pentru a te uda cel mai puţin, trebuie să alergi cu aceeaşi viteză cu care bate vântul.

Calculele lui Bell publicate în The Mathematical Gazzete necesită cunoştinţe simple de algebră, de aceea este surprinzător că dilema este dezbătută în continuare. O posibilă explicaţie ar fi că, practic, de cele mai multe ori, contează prea puţin dacă alergi sau nu.

Chiar dacă ai alerga cu o viteză record (în primul caz) ori cu o viteză identică cu cea a vântului (în cel de-al doilea caz), calculele arată că scazi cu numai 10% volumul de apă cu care intri în contact scrie scienceworld.com.


Distribuie
..