BOALA SOMNULUI! Mulți suferă de ea și habar nu au! Verifică dacă ai și tu simptomele

Distribuie

Dacă unii au probleme cu insomnia, alţii se află la polul opus- dorm prea mult. Această a doua problemă se numeşte narcolepsie. Iată cum se manifestă şi ce poţi face ca să depăşeşti momentele neplăcute.

Ai auzit, probabil, vorbindu-se de narcolepsie: este o boală ciudată care provoacă crize de somn necontrolabile. Adesea, oamenii afectaţi adorm din pricina unei emoţii foarte puternice. De unde vine această tulburare? Există tratamente? Iată cele mai recente informaţii.

Narcolepsia atinge o persoană din 2.000, la fel de mult ca şi scleroza în plăci. Dar numărul cazurilor se pare că este subevaluat. Tulburarea poate fi gravă, antrenând în acelaşi timp şi pierderi de locuri de muncă sau riscuri de accidente.

Paralizat de somn

Această afecţiune apare de obicei în adolescenţă. Persoanele atinse ajung extrem de rapid într-o stare de somn profund. Iar în această fază a somnului corpul nostru este pe moment paralizat. Poate ţi s-a întâmplat şi ţie să te trezeşti şi pentru un minut să nu poţi să te mişti. Printre alte simptome ale narcolepsiei se numără cataplexia, adică pierderea sporadică a tonusului muscular. Victimele trebuie să se aşeze câteva secunde sau cad adesea fără a avea timp să reacţioneze. De obicei reacţia apare în urma unei emoţii asociate (bucurie sau mâine). Pot apărea şi halucinaţii vizuale.

Ce spun studiile?

Pentru a găsi originea acestei boli cercetătorii au studiat singura rasă de câni atinsă: dobermanii. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford din SUA posedă chiar câţiva dobermani atinşi de narcolepsie. Aceştia, cum primesc o bucată de carne, se prăbuşesc. În 1999 oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste animale posedă o mutaţie genetică: anume, un receptor în creier al unui hormon particular numit hipocretina, care nu funcţionează. Acest hormon numit şi orexină a fost cunoscut iniţial ca intervenind în mecanismul apetitului. La pacienţii narcoleptici, s-a observat că nu acest receptor este defectuos, ci hormonul este absent. Or, această substanţă este indispensabilă pentru a ne menţine treji.

Încă nu există tratament

La om, e vorba, se pare, de o maladie autoimună: propriul nostru organism distruge celulele care sintetizează hipocretina în creier. Dar de ce nu se administrează bolnavilor pentru a fi vindecaţi? Pentru simplul motiv că această moleculă nu străbate bariera către creier. De aceea problema este mai complicată. Soluţia poate veni de la celule suşe (stem) secretate de hipocretină, care se pot injecta direct în creier la nivelul hipotalamusului. Până când se va putea aplica această intervenţie, bolnavii sunt trataţi cu antidepresive care neutralizează „crizele de somn”. Stimulatorii aproape de amfetamine sunt şi ei prescrişi. Dar aceste tratamente limitează doar simptomele, fără a vindeca bolnavii, care, se pare mai au de aşteptat…

 

 

libertatea.ro


Distribuie
..