Astăzi e marcată Ziua Mondială a încăperilor în care îţi petreci o parte din viaţă – toaletele

Distribuie

Lipsa grupurilor sanitare face o gaură de 260 miliarde dolari în fiecare an în economia globală. Culme e că şi nivelul IQ-ului scade din cauza igienei necorespunzătoare.

Din 2001 încoace, au şi toaletele o zi a lor. Nu ştim dacă sunt „omagiate” şi veceurile din fundul curţii, dar cu siguranţă cei mai norocoşi sunt cei care răspund „chemării naturii” acasă, unde este comod și curat. Astăzi în lume este marcată „Ziua Mondială a Toaletelor„.

19 noiembrie a fost declarată „Zi mondială a toaletelor” şi, deşi ideea celebrării acesteia poate părea amuzantă, lipsa minimelor facilităţi sanitare ridică probleme uriaşe la nivel global.

O toaletă publică se poate dovedi adesea o aventură periculoasă. Dar vizitatorii din China ar putea să să caute cu nerăbdare anumite toalete, care au fost transformate în atracții turistice independente. De la o baie extraterestră, până la un aparat foto gigant, China se asigură că vizitatorii vor beneficia de o experiență unică.

În fiecare an, cu ocazia acestei date, Organizația Națiunilor Unite organizează timp de o zi o campanie de sensibilizare pentru cele 2,4 miliarde de oameni care nu au acces la facilități sanitare decente, şi mai mult de un miliard care sunt forțați să-și facă nevoile în aer liber, riscând boli și alte pericole.

Şi dacă pentru unii toaletele sunt un lux, alţii merg la toalete de lux. În 2001, bijutierul chinez Lam Sai-Wing a construit o toaletă de lux din aur de 24 de carate, în valoare de cinci milioane de dolari.

Ziua Mondiala a Toaletei a fost stabilită acum 14 ani, de o organizaţie din Singapore, pentru a găsi soluţii sanitare alternative şi diverse tehnici de alimentare cu apă, scrie canal3.md.


Distribuie
..