TREBUIE să ştii! Sex riscant, risc de hepatită

Distribuie

Un prezervativ pe an! Atât folosește în medie fiecare român, conform ultimelor cifre care dezvăluie și faptul că bărbații au declarat că au avut în medie 17 partenere, în timp ce femeile s-au rezumat doar la 6 parteneri. Mai mult, 21 la sută dintre bărbați și 12 la sută dintre femei care se află într-o relație stabilă au mărturisit că și-au înșelat partenerul, conform studiului global Durex citat de Mediafax.

Așadar, nu suntem tocmai campioni la capitolul “protecție”, chiar dacă viața amoroasă ne este destul de tumultuoasă. Ceea ce ne face vulnerabili în fața multor boli cu transmitere sexuală, dar și în fața hepatitelor. Conform estimărilor, peste 3 milioane de români sunt purtători ai virusurilor B și C.

În cazul hepatitei de tip A, transmiterea virusului se poate face atât pe cale orală și cât și pe cale anală. Mult mai periculos este însă virusul hepatitei B, care are un risc de transmitere chiar și de o sută de ori mai mare decât al HIV. Acesta se găsește în secrețiile vaginale, salivă și spermă, iar riscul de răspândire este mare în lipsa protecției, mai ales dacă activitatea sexuală presupune parteneri multipli. Mai puțin agresiv este virusul hepatitei C care se transmite mai ales prin contactul cu sânge infectat. În cazul cuplurilor stabile, există șanse mari ca partenerul  purtător să nu transmită virusul celui sănătos. Însă în cazul unui comportament sexual promiscuu, virusul hepatitei C se poate transmite mai ușor.

În același timp, contactul sexual anal este mai periculos decât cel vaginal, iar ambele au un risc mai crescut de transmitere a virusurilor decât cel oral. Atenție și la contactul cu persoane care au mici răni deschise, dar și la accesoriile sexuale pe care poate supraviețui virusul hepatitei B.

În acest context, folosirea prezervativului nu mai este opțională, ci obligatorie, mai ales că protejează într-o proporție covârșitoare. Eficiența este maximă dacă se evită lubrifianții pe bază de uleiuri. Așadar, așteptăm statisticile viitoare care sperăm să arate o creștere a utilizării prezervativelor și pe plaiurile mioritice!

oanacuzino.ro


Distribuie
..