STUDIU! De ce se SĂRUTĂ oamenii

Distribuie

Sărutul este una dintre cele mai plăcute, romantice şi erotice activităţi umane, dar reprezintă o ciudăţenie din punct de vedere ştiinţific. Iată ce explicaţie au găsit cercetătorii la întrebarea: ”de ce se sărută oamenii?”

Cercetătorii încearcă să dea de multă vreme un răspuns la întrebarea “de ce se sărută oamenii?”, iar un studiu recent realizat la Universitatea Oxford oferă ca explicaţie nevoia oamenilor de a-şi testa potenţialii parteneri.

Totodată, studiul a explorat legătura dintre sărutări şi calitatea relaţiilor şi diferenţele de semnificaţie ale sărutului pentru bărbaţi şi femei, notează fabuloase.ro.

“În cazul oamenilor, alegerea partenerilor reprezintă un proces complex. El implică o perioadă de evaluare în care bărbaţii şi femeile se gândesc în permanenţă dacă să se implice şi mai mult în relaţii.  Atracţia iniţială este bazată pe criterii legate de înfăţişare şi de statutul social. Ulterior, evaluările devin tot mai intime, iar aici sărutul joacă un rol foarte important”, explică Robin Dunbar, profesor la Universitatea Oxford.

În cadrul studiului, cercetătorii au întrebat 900 de persoane (308 bărbaţi şi 594 femei), dintre care jumătate erau implicate în relaţii pe termen lung, ce cred de spre săruturi şi care este importanţa lor pe termen scurt şi lung. Au aflat că, în general, femeile consideră săruturile ca fiind mai importante decât bărbaţii într-o relaţie. Persoanele care se consideră atrăgătoare sau cele care au avut mai multe relaţii de scurtă durată au acordat o mai mare importanţă săruturilor într-o relaţie.

Totodată, cercetătorii au descoperit că femeile, spre deosebire de bărbaţi, consideră că săruturile sunt mai importante în ceea ce privește relaţiile de lungă durată decât în cele de scurtă durată.

În ceea ce priveşte relaţiile sexuale, răspunsurile participanţilor la studiu au arătat că săruturile sunt cel mai importante în timpul partidelor de amor, mai puţin importante după încheierea lor şi cel mai puţin importante în restul timpului. Cu toate astea, când aceeaşi întrebare a fost pusă în contextul unor relaţii serioase şi stabile, săruturile au fost descrise ca fiind la fel de importante şi înaintea relaţiilor sexuale şi în perioadele obişnuite, fără încărcătură sexuală.

Şi studiile din trecut au susţinut teoria potrivit căreia săruturile reprezintă o metodă de evaluare a viitorilor parteneri. Sărutul oferă indicii senzoriale (gust, mirost, etc) care pot ajuta o persoană să îşi dea seama dacă îşi doreşte sau nu să repete gestul cu acelaşi partener.


Distribuie
..