Specialiştii susţin că atunci când te îndrăgosteşti, creierul se schimbă

Distribuie

Sentimentele de fericire, obsesia pentru persoana iubită, atunci când te îndrăgosteşti se datorează schimbărilor care au loc în transmiterea impulsului nervos în creier. Starea de euforie, tonusul psihic şi amalgamul de sentimente inexplicabile, au o explicaţie.

Unul dintre motivele pentru care dragostea şi senzaţiile pe care le ai când te îndrăgosteşti îţi dau o stare atât de plăcută este efectul mai multor sentimente care declanşează senzaţia de bine, scrie femeia.ro. Dopamina, neurotransmiţătorul din responsabil de recompensă (tot psihicul uman fiind construit pe sistemul de recompensă), este implicată în senzaţia de îndrăgostire.

Semne că te-ai îndrăgostit de el

Există însă şi un hormon specific pentru starea unică pe care o ai când te îndrăgosteşti şi acesta este oxitocina supranumită şi „hormonul dragostei”. Secreţia acestuia este însoţită de substanţe care produc vasoconstricţie periferică de unde senzaţia îndrăgostiţilor de mâini reci.

Dopamina şi oxitocina, împreună sunt responsabile pentru toate emoţiile „inexplicabile” pe care le ai atunci când te îndrăgosteşti. Interesant este că efectul general este similar cu cel pe care îl produc drogurile puternice, dar fără nici una din efectele secundare ale acestora. Ceea ce rămâne este euforia perioadei în care te îndragosteşti şi stare specială pe care o simţi tradusă prin nevoia de a sta lângă omul iubit, acesta fiind factorul care stimulează secreţia acestor hormoni.

Oamenii care trezesc sentimente romantice în noi provoacă o creştere a nivelului de dopamină, motiv pentru care vrei să fii lângă acea persoană.

Asta este explicaţia în linii mari, întregul proces care are însă şi misterul lui pe care oamenii de ştiinţă nu le-au putut explica sau nu vor să le explice. Uluitoarele stări pe care le ai când te îndrăgosteşti şi avalanşa de reacţii chimice care au loc în creier rămân (din fericire) necunoscute. 

 


Distribuie
..