Orgasmul feminin! Servește unui scop sau este un accident al evoluției?

Distribuie

Orgasmul la persoanele de sex masculin există pentru a încuraja oamenii să se înmulțească. Ar fi ușor să spui că femeile au orgasm din același motiv: pentru a le încuraja să facă sex și să facă copii.

În practică, în comparație cu orgasmul masculin, orgasmul feminin este foarte dificil de realizat. Există o mulțime de variații chiar când vorbim de aceeași femeie, iar 10% dintre femei nu au deloc orgasm și, spre deosebire de orgasmul masculin, orgasmul feminin nu este o condiție prealabilă pentru sarcină.

În aceste condiții, de ce au femeile orgasm?

Există doua tabere care suțin lucruri opuse pe această chestiune. Primul grup spune că are o funcție de adaptare într-una din cele trei categorii: apropierea de partener, selecția partenerului și fertilitate sporită. Orgasmul îi unește pe parteneri, îi apropie, asigurând doi părinți pentru urmași, în timp ce alegerea partenerilor se referă la faptul că femeile folosesc orgasmul ca un fel de test de turnesol pentru partenerii „de calitate”. Teoria fertilității sporite are în vedere faptul că în timpul contracțiilor uterine provocate de orgasm sperma ajunge în uter.

Pe de alta parte, există cercetători care susțin că orgasmul la femei este un accesoriu produs de orgasmul masculin, nu o adaptare evolutivă. „Nu există nici o legătură documentată între femeile care au orgasm și faptul că au urmași mai mulți sau mai sănătoși”, spune Elisabeth Lloyd, filosof și biolog la Universitatea din Indiana.

Schisma dintre cele două tabere s-a adâncit odată cu publicarea unui studiu realizat pe gemeni publicat în Animal Behavior care pare să excludă teoria orgasmului feminin ca ‘produs’, realizat de cercetătorii Brendan Zietsch de la Universitatea din Queensland din Australia și Pekka Santtila la Universitatea Abo Akedemi în Finlanda. Aceștia au studiat 1.803 de perechi de gemeni de sex opus și 2,287 de perechi de gemeni de același sex întrebând cât de des și cât de ușor ajung la orgasm. Dacă orgasmul feminin ar fi fost legat din punct de vedere evoluționist de bărbat, gemenii de sex opus ar fi avut aceleași funcții ale orgasmului. Dar au descoperit altceva. Chiar dacă gemenii de sex opus aveau același material genetic, funcția orgamsului era diferită.

Lloyd și alți susținători ai teoriei ‘produs’ sunt de acord că presiunea selecției naturale ar putea acționa orgasmul feminin, dar nu este suficientă pentru îl menține în evoluția umană. Mai degrabă, dacă orgasmul feminin nu conferă niciun beneficiu de reproducere pentru rasa umană, ar fi doar un accident fericit. Compararea diferitelor trăsături ale orgasmului la femei și bărbați este un caz de manual în a compara mere și portocale, susține Loyd.

Orgasmul este un produs accidental așa cum sunt sfârcurile la bărbați. Femeile au orgasm pentru că bărbații mai târziu au nevoie de el, așa cum bărbații au sfârcuri pentru că femeile mai târziu vor avea nevoie de ele.

Kim Wallen, neuroendocrinolog la Universitatea Emory, explică astfel: „Imaginați-vă că vrem să comparăm înălțimea la bărbați și femei. La femei am folosi o măsurătoare din partea de sus a capului până la partea de jos a piciorului. La bărbați am folosi cât de rapid ar putea sta în picioare. Zietsch și Santtila au făcut echivalentul acestui experiment folosind orgasm în loc de înălțime. ”

Cum răspunde Loyd la criticile feministe, într-un interviu pentru The Guardian.

Plăcerea sexuală și stimularea sunt adaptative. Clitorisul este adaptativ. Tot ceea ce face ca o femeie să își dorească să facă sex este adaptativ. Dar nu există nicio dovadă că reflexul fizic al orgasmului este adaptativ. Este o distincție importantă. Dacă ar fi fost așa, orgasmul ar fi corelat cu un număr crescut de copii. Femeile care au orgasm ar fi trebuit să contribuie la genele viitorului.

smartwoman.hotnews.ro.


Distribuie
..