Întrebări şi răspunsuri despre SEX pe care trebuie să le ştii, mai ales dacă eşti „ÎNCEPĂTOR”

Distribuie

Pentru a avea o viaţă sexuală sănătoasă şi împlinită, trebuie să ştii cât mai multe despre sex. Cât e de important sexul protejat, când poţi face sex neprotejat, ce boli cu transmitere sexuală te pândesc şi multe altele.

Citeşte câteva întrebări şi răspunsuri despre sex care îţi vor fi de folos, mai ales dacă eşti “începător”.

Care este cea mai sigură metodă de protecţie?

Raspuns: Abstinenţa!

Nu există o cale 100% sigură pentru a preveni o sarcină nedorită sau o boală cu transmitere sexuală (BTS). Prezervativul, pilulele contraceptive, dispozitivele intrauterine au doza lor de risc. Prezervativul este singura formă de protecţie împotriva transmiterii virusului HIV şi poate preveni sarcinile nedorite, scrie bzi.ro.  Alte mijloace, precum pilulele contraceptive sau dispozitivele intrauterine trebuie urmărite de medicul ginecolog.

Care este cea mai des utilizată metodă de protecţie sexuală?

Raspuns: Prezervativul!

Cea mai des utilizată metodă contraceptivă este prezervativul. Cele din latex sunt considerate eficace întrucât reduc expunerea la secreţiile genitale ale partenerului cu care ai contact sexual. Însă dacă nu sunt utilizate corespunzător, prezervativele au o doză substanţială de risc, atât din punctul de vedere al bolilor cu transmitere sexuală, cât ţi în ceea ce priveşte sarcinile nedorite.

Te poţi îmbolnăvi dacă faci sex oral sau anal?

Raspuns: DA!

Sexul oral sau anal nu înseamnă protejare împotriva bolilor cu transmitere sexuală. E adevarat, te poate feri de o sarcină, însă bolile precum herpes, gonoreea, sifilis, hepatita A, B, C şi HIV se pot transmite la fel de uşor prin sex oral sau sex anal.

Potrivit unei statistici din anul 2000, realizate în Statele Unite, jumătate din cele 19 milioane de cazuri noi de BTS se înregistra la categoria de vârsta 15-24 de ani. Dintre aceştia, 35% erau infectaţi cu virusul papiloma uman (HPV). De asemenea, 18% din cazurile noi de HIV se înregistrau în rândul categoriei de vârstă 13-24 de ani.

Când poţi face sex neprotejat?

Raspuns: Când eşti 100% sigur de tine şi de partener

Pentru a face sex este nevoie de crearea unor legături emoţionale cu partenerul, de intimitate. Iar dacă ai ajuns la această etapă şi vreţi să faceţi sex neprotejat, primul pas este testarea BTS. Atenţie! Unele analize, aşa cum este testarea HIV, trebuie repetate după 6 luni. Poţi face sex neprotejat cu partenerul dacă eşti 100% sigur că niciunul dintre voi nu este bolnav şi 100% sigur că niciunul dintre voi nu va avea contacte sexuale cu alţi parteneri.

Cât de mare este riscul de a rămâne însărcinată, chiar dacă foloseşti corect prezervativul?

Raspuns: 3%

Când este utilizat corespunzător, riscul unei sarcini nedorite din cauza prezervativului este de 3%. Dacă însă nu este folosit constant şi corect, riscul creşte la 11-16%. Pentru a limita riscul, poţi opta pentru mai multe variante de contracepţie (prezervativ+pilule contraceptive, de exemplu).

În cazul prezervativelor pentru femei, dacă sunt utilizate necorespunzător, riscul creşte la 21%. În cazul diafragmelor şi spermicidelor, dacă nu sunt folosite corect, riscul se situează la 15%, iar dacă sunt utilizate perfect riscul este cotat la 9%. Pentru dispozitivele intrauterine, riscul este de 1%.

În ceea ce priveşte pilulele contraceptive, dacă sunt folosite exact cum le-a prescris medicul, riscul de a rămâne însărcinată este mai mic de 1%. Dacă nu sunt luate conform prescripţiei medicului, riscul creşte la 5%. Atenţie! Pilulele contraceptive nu protejează împotriva BTS.

Dacă eşti gay sau lesbiană, mai este nevoie să te protejezi?

Raspuns: DA!

Bolile cu transmitere sexuală nu tin cont de preferinţele de acest gen. Fie că esşi homosexual sau heterosexual, sexul neprotejat este la fel de riscant. Cei mai afectaţi de HIV sunt homosexualii sau persoanele care au fost antrenate în sex în grup. Sexul anal neprotejat este considerat un comportament extrem de riscant în ceea ce priveşte transmiterea HIV.

La rândul lor, lesbienele nu sunt ferite de boli precum clamidia, herpes genital, vaginoza bacteriană sau infestarea cu papiloma virus.

 


Distribuie
..