Iei analgezice? Riști să rămâi impotent

Distribuie

Bărbaţii care iau regulat analgezice prezintă un risc crescut de a dezvolta disfuncţii erectile, susţine un studiu recent. Pe lista medicamentelor incriminate se află opioidele – recomandate pentru diverse dureri.

proape un sfert dintre bărbaţii care au luat cel puţin patru luni de zile opioide a prezentat disfuncţii erectile, faţă de numai 7 %, media obişnuită.

Studiul arată că persoanele care utilizează aceste medicamente au de două ori şi jumătate mai multe şanse de a dezvolta o asemenea disfuncţie. Cele mai prescrise opioide la nivel mondial sunt hydrocodone, oxicodonă şi morfină. La bărbaţii de peste 60 de ani, fenomenul este mult mai probabil să se întâmple decât la cei tineri.

Studiul a fost făcut pe 11.000 de bărbaţi care au prezentat dureri de spate tratate cu opioide. Studii anterioare au arătat că utilizarea pe termen lung a acestor produse farmaceutice conduce la dependenţă, supradoze uneori fatale, apneea de somn, niveluri reduse de hormoni la vârste înaintate, iar acum demonstrează că şi disfuncţiile erectile pot fi asociate acestora.

Foarte important e şi faptul că bărbaţii care au luat doze mici de opioide (sub 120mg) timp de patru luni au prezentat şi ei disfuncţii erectile.

Vârsta are cea mai mare importanţă în manifestarea disfuncţiei, bărbaţii între 60 şi 69 de ani fiind de 14 ori mai prezenţi la medici pentru a solicita tratamente împotriva sindromului. Astfel, analgezicele se alătură sedativelor şi hipnoticelor pe lista medicamentelor cu efecte nedorite de bărbaţi.

 

libertatea.ro


Distribuie
..