De ce femeile și bărbații gândesc diferit

Distribuie

Nu este nici o noutate: bărbații și femeile gândesc diferit. Câteva studii recente în domeniul neurologiei au revoluționat însă această sintagmă.

Dacă până acum se vehicula ideea că această diferență provine din modul de funcționare al hormonilor și făcea referire la presiunile sociale, iar structura creierului era aceeași, studiile recente arată contrariul. Într-adevăr, 99% dintre genele noastre sunt identice. Însă există o diferență de 1%. Nu vorbim aici de capacități sau aptitudini majore, ci de o realitate hormonală distinctă.

S-a investigat, de exemplu, de ce femeile sunt mai predispuse la a suferi diverse transformări, precum depresia sau de ce unele medicamente își fac efectul asupra femeilor, dar nu și asupra bărbaților.

Se studiază în ce manieră nivelul hormonilor impactează asupra deciziilor, ce efecte diferite au asupra circuitelor neuronale și ce substanțe trimit mesajele între neuroni.

Într-o cercetare efectuată de Școala de Medicină de la Harvard s-a arătat care este regiunea creierului care procesează deciziile și oferă rezoluțiile unor probleme. Aceasta s-a găsit în lobul frontal și este proporțională atât la femei, cât și la bărbați.

Diferențele au apărut însă la regiunea emoțiilor, care la femei este mai dezvoltată. Și partea creierului responsabilă de memoria de scurtă durată era mai dezvoltată la femei.

Printre părțile cele mai dezvoltate la bărbați sunt cea a percepției spațiului și a organelor senzoriale.

Totodată, bărbații și femeile utilizează mecanisme cerebrale diferite pentru a controla durerea. Și părțile care determină comportamentul emoțional, social și sexual sunt diferite.

Înțelegerea modului de funcționare al creierului fiecăruia dintre noi ne poate ajuta să relaționăm mai bine. Majoritatea conflictelor apar din cauza așteptărilor celor doi parteneri, de multe ori puțin realiste, derivate din incapacitatea de a se înțelege unul pe celălalt. Având acest bagaj de cunoștințe, cei doi parteneri pot deveni mai intimi, pot arăta mai multă compasiune și respect reciproc.

oanacuzino.ro


Distribuie
..