Știai că viața noastră ar putea depinde de o frunză de spanac?

Distribuie

Oamenii de știință au reușit să creeze în laborator o inimă asemănătoare cu cea umană, prin care trece sânge, din frunze de spanac.

Dacă până azi rețeaua de vase de sânge putea fi recreată cu tehnici precum printarea 3D, acum cercetătorii au reuşit să reproducă ţesutul uman cu ajutorul unei frunze de spanac.

Au reprodus ţesutul uman cu ajutorul unei frunze de spanac
Au reprodus ţesutul uman cu ajutorul unei frunze de spanac

”Plantele și animalele exploatează abordări diferite pentru transportul de fluide, produse chimice și macromolecule, însă există similarități surprinzătoare în structurile lor vasculare”, spune echipa.

Frunza de spanac in laborator
Frunza de spanac in laborator

“Mai avem multe de făcut, dar până acum lucrurile arată extrem de promițător”, spune Glenn Gaudette, profesor de inginerie biomedicală la Worcester Polytechnic Institute, citat de independent.co.uk.

Cercetătorii au dezbrăcat frunzele de spanac de materialul vegetal verde până când a rămas doar structura de celuloză ce menţine forma frunzei.

“Pentru început am lucrat cu decelularizarea inimii umane şi atunci când m-am uitat la frunza de spanac, tulpina ei mi-a amintit de aortă. Aşa că, m-am gândit să facem perfuzia direct prin tulpină. Nu eram siguri că va funcţiona, dar s-a dovedit a fi destul de uşor şi repetabil”, spune cercetătorul principal Joshua Gershlak.

Frunza de spanac
Frunza de spanac

După ce au folosit un detergent special pentru a îndepărta materialul care realizează fotosinteza la frunzele de spanac, au rămas cu o serie de frunze transparente și „vene” intacte.

Apoi, frunzele au fost infuzate cu celule cardiace umane și, în scurt timp, acestea au început contractarea în mod spontan, la fel cum o fac într-o inimă umană.

Frunzele au fost infuzate cu celule cardiace umane
Frunzele au fost infuzate cu celule cardiace umane

Studiul a fost efectuat în cadrul Institutului Worcester Polytechnic din Massachusetts, iar specialiștii susțin că aceste descoperiri vor putea fi folosite în tratamentul persoanelor care se recuperează după un infarct.

noizz.ro


Distribuie